Läs insändaren här.
Att ta fram något nytt innebär också ett ansvar att berätta varför. Den digitala tjänsten Min Vård Gävleborg har tagits fram för att göra sjukvården i länet mer jämlik och tillgänglig.

Martin Andersson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg.
Bild: Pressbild
Ett nytt arbetssätt i sjukvården innebär förändringar, för både vårdpersonal och invånarna och vi är övertygade om att tjänsten Min vård Gävleborg behövs för att klara av utmaningarna i framtidens sjukvård. Det finns alltid detaljer som behöver finslipas och utvecklas, men det sker hela tiden inom sjukvården.
Annons
Annons
Med den digitala tjänsten Min vård Gävleborg kan invånarna söka kontakt med sjukvården när de behöver och vill. Oavsett tid på dygnet.
I den digitala tjänsten Min vård Gävleborg får användaren beskriva sina symtom och besvär genom ett system av frågor och svar. Därefter kommer ett besked om medicinska rekommendationer som hänvisar till rätt vårdnivå i sjukvården. Är besvären lindriga får användaren direkt egenvårdsråd, är de allvarliga uppmanas man att ta sig till en akutmottagning. För besvär däremellan får man en uppföljning dagtid.
Tjänsten Min vård Gävleborg har funnits i drygt ett år och har hittills använts vid cirka 70 000 tillfällen. Av dessa har omkring 14 000 ärenden granskats i detalj. Det har gjorts för att hitta fel som behöver åtgärdas, men också för att säkerställa att inga allvarliga felbedömningar gjorts.
Resultatet visar på en god patientsäkerhet och det har hittills inte upptäckts någon patient som tagit allvarlig skada av hänvisningen som getts i tjänsten. Ingen lex Maria-anmälan har heller behövt göras.
Det finns hälsocentraler som beskriver en större arbetsbelastning, något som vi däremot inte kan bekräfta i vår granskning av våra akuta flöden. För att stärka patientsäkerheten om den egna hälsocentralen inte har lediga tider kan patienten hitta tider på andra hälsocentraler. Patienten kan även chatta med en sjuksköterska på den egna hälsocentralen för att få hjälp att hitta en tid. Detta har uppfattas som arbetskrävande och därför ser vi nu över hur vi kan förändra detta.
Inom hälso- och sjukvården arbetar vi kontinuerligt med att utveckla medicinska riktlinjer och operationsmetoder. Tjänsten Min Vård Gävleborg kommer även den fortlöpande uppdateras och förbättras med målet att alla invånare ska erbjudas en jämlik och tillgänglig sjukvård i hela regionen.
Martin Andersson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Gävleborg