Annons

Annons

Annons

Insändare
Is i magen kommer inte att rädda sjukvården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att sjukvården i Sverige befinner sig i en djup kris råder det ingen tvekan om. Den främsta orsaken är de kostnadsökningar den rekordhöga inflationen skapat. Sjukvården i Gävleborg prognostiserar med underskott på uppemot 700 miljoner för 2023 och händer inget dramatiskt kan det handla om miljardunderskott 2024.

Tyvärr väljer regeringen skattesänkningar framför att stötta sjukvården, vilket innebär att regioner runt om i landet har tagit fram stora och smärtsamma åtgärder i syfte att rädda sjukvården. Det är ett måste när regeringen väljer bort sjukvården. I Region Gävleborg väljer styrande partier SD, M, KD och Sjukvårdspartiet att vänta och se, trots att man vet att det inte kommer tillräckligt med ekonomiskt stöd från regeringen. Den passiviteten och oförmågan att agera är i sig ett hot mot sjukvården i länet.

Annons

Annons

Det är nämligen i svåra tider politiken blir viktig. När politiken tvingas fatta svåra beslut bygger kloka politiker sina beslut på den politik och på de värderingar man har. Det är just nu som SD, M, KD och Sjukvårdspartiet är skyldiga att kliva fram för att presentera vilka prioriteringar man tänker välja för att sedan komma till beslut. Men man står blickstilla. Det kommer inga prioriteringar, det kommer inga beslut, sjukvårdens verksamheter och personal lämnas i sticket.

Vilka värden den styrande majoriteten, KD, SD, M och Sjukvårdspartiet värnar har de ännu inte kommunicerat, skriver Jan Lahenkorva (S).

Bild: Christian Massana

Vi socialdemokrater arbetar för en tillgänglig och jämlik sjukvård där barn, personer med psykisk ohälsa och kvinnors sjukvård är prioriterat. Det är värden vi värnar oavsett om tiderna är goda eller dåliga men särskilt när det är svåra tider. Det är därför våra förslag till åtgärder för att komma till rätta med sjukvårdens underskott bygger på dessa värden.

Vilka värden den styrande majoriteten, KD, SD, M och Sjukvårdspartiet värnar har de ännu inte kommunicerat. Budskapet från hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jennie Forsbloms (KD) är att om man bara har is imagen försvinner miljardunderskottet till 2025.

Jan Lahenkorva (S), andre vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Bild: Henrik Nyblad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan