Annons

Annons

Annons

Ambulansskandalen

Insändare
Vi bär fortfarande våra gröna kläder med stolthet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I vår strävan att försöka skapa en mer nyanserad och sanningsenlig bild av incidenten inom ambulanssjukvården, än den som “Ida” och “Lars” beskrivit, så hade vi tänkt låta oss intervjuas av LjP. Efter att ha tagit del av alla artiklar som publicerats den senaste tiden vad gäller “ambulansskandalen” så har vi valt att publicera våra synpunkter som en insändare istället. Detta då vi vill säkerställa att vi inte feltolkas, blir felciterade eller att det vi säger skall tas ur sitt sammanhang och återges felaktigt i syfte att skapa rubriker.

Majoriteten av personalen står inte bakom ”Ida” och ”Lars” medverkan i reportaget och tycker det är olyckligt att det ger en bild av att det är hela personalgruppens åsikter de vill förmedla.

Annons

Reportaget har dessutom övrigt att önska när det kommer till fakta och bygger på en hel del spekulationer från ”Ida” och ”Lars”. De som faktiskt närvarade vid incidenten känner inte igen den historia som återberättas.

Annons

Det vi vet är att en anställd har blåst positivt och att detta inte hanterats enligt upprättad rutin, samt att vår chef, i samråd med ambulansens verksamhetschef, har lämnat sitt uppdrag. En detaljerad avvikelse angående händelsen är inlämnad av den personal som tjänstgjorde vid det aktuella tillfället och hanteras nu av regionen. Det är frustrerande för oss som personalgrupp att inte få någon information om vad som händer, men här behöver vi ha tålamod och tilltro till avvikelseprocessen. Något annat alternativ finns inte.

Som arbetsgrupp är vi naturligtvis arga och besvikna. Vi står inte bakom händelsen i sig och vill på inget sätt förringa det inträffade, men vi kan inte vara tysta när en medarbetare samt vår fd chef hängs ut medialt genom osanning och rena spekulationer. Det är att sparka på de som redan ligger ned och som heller inte kan försvara sig.

För övrigt vill vi tala om att vi bär våra gröna kläder med stolthet och tar vårt arbete på stort allvar. Befolkningen kan fortsatt känna sig trygga när de behöver vår hjälp.

Personal på ambulansen Ljusdal/Delsbo genom Anna-Karin Viden, Sara Juhlén, Susanne Sörell, Caroline Forslund och Therese Olsson

Fem personer som arbetar på ambulansen i Ljusdal/Delsbo är kritiska till LjP:s rapportering i den så kallade ambulansskandalen. Obs! Arkivbild

Bild: Roxanne Nilsson

Svar direkt:

En av medias viktigaste uppgifter är att granska skattefinansierad verksamhet. Vi har arbetat hårt med att få den aktuella historien på ambulansen så belyst och nyanserad som möjligt, vilket har varit svårt. För trots att Region Gävleborg är offentligt finansierad och borde verka för en öppenhet vid allvarliga händelser så har det varit locket på när vi bett om intervjuer med berörda chefer. Istället har vi i huvudsak använt två av varandra oberoende källor som beskrivit händelsen på ett trovärdigt sätt.

Annons

Annons

Vår bedömning när vi publicerade nyheten är att den berörda chefen agerat djupt klandervärt och satt patientsäkerheten i andra hand när personen som var onykter på jobbet inte omedelbart togs ur tjänst.

Att välja att inte berätta när vi tycker oss ha tillräckliga fakta är att svika vårt uppdrag till läsarna. Inte minst när det gäller en sådan här allvarlig händelse. Vi har sen publiceringen heller inte fått några dementier om att nyheten skulle innehålla några väsentliga felaktigheter.

Med det sagt har vi på Ljusdals-Posten samma ambitioner som ni – att göra ett gott arbete. Jag beklagar att ni backade ur den planerade intervjun tidigare i veckan där tanken från vår sida var just att ni skulle ge ytterligare fakta och fler dimensioner till det som hänt. Vi känner ödmjukhet inför det inträffade och blir glada om ni ändrar er.

Christian Höijer, chefredaktör och ansvarig utgivare

Läs våra nyhetsartiklar (endast prenumeranter):

LJP avslöjar: Onykter personal åkte på prio 1-larm: "Jag blir bara så arg"

Chefen slutar: "Senaste månaderna har varit krävande"

Avsatt chef behåller anställning tills vidare: "Utredningen pågår"

Annons

Kommentar: Därför är öppenheten viktig för dig

Läs ledaren (endast prenumeranter) och insändaren (kan läsas av alla):

Skandalen kunde ha undvikits – det här var illa Region Gävleborg!

Att som chef normalisera att anställda är onyktra på jobbet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan