Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Ljusdals kommun

Insändare
Replik: Bygdepeng garanteras vid ägarbyte

Här kommer ett svar på Fredrik Röjds insändare från den 5 september, "Några ord om vindkraft", från Kristina Jämting, projektledare OX2.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi vet att vindkraften är en fråga som engagerar. Därför är det bra om vi tillsammans kan reda ut vad det är som gäller.

Arkivbild.

Bild: Martin Wik

Det är sant att bygdepengen är ett frivilligt åtagande. Däremot är det inte sant att den inte följer med en ny ägare. I alla avtal som tecknas kring en vindpark inkluderas en klausul om övertagande av åtagandena för framtida ägare. Det gäller även bygdepengsavtalet, vilket garanterar att den finns kvar under hela vindparkens drifttid.

Annons

Annons

Läs även Fredrik Röjds insändare: Några ord om vindkraft

I samband med att bygdepengsavtalet ska tecknas erbjuder OX2 sig att stå för kostnaden för en granskning av fristående jurist som föreningen väljer. Den förening som tecknar avtal med OX2 ska känna sig trygga med innehållet och att bygdepengen inte försvinner.

Gällande farhågan om att markägare kan drabbas av saneringskostnader så finns lugnande besked även där. Innan en vindpark får börja byggas måste nämligen en så kallad "ekonomisk säkerhet" ställas. Den ingår som ett villkor i miljötillståndet och garanterar att det finns medel fonderade för avveckling av vindparken. Det är ett skydd för markägare och miljö för det fall att en vindpark skulle gå i konkurs eller om något verk skulle haverera.

Vindkraften är tillsammans med solkraften det mest kostnadseffektiva och snabbaste sättet att bygga ny elproduktion. När vi nu ska ställa om och elektrifiera hela samhället är det viktigt att utbyggnaden sker med respekt för natur och människor.

Kristina Jämting, projektledare OX2

Läs även: Vindkraftsbolaget satsar på Skarpen igen

Annons

Läs även: Nästa steg taget för vindkraft på Källmyrberget

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan