Den 14 september är det Internationella dagen för atopiskt eksem. Det är Sveriges vanligaste hudsjukdom och drabbar en av tio. I Region Gävleborg lever alltså ungefär 28 700 personer* med atopiskt eksem. Tyvärr skiljer sig tillgången på specialister mellan regionerna kraftigt åt och all vårdpersonal känner inte till hur sjukdomen ska behandlas. Var du bor och vem du möter i vården avgör alltså behandlingen.

Astma- och allergiförbundet vill se ökad kunskap om atopiska eksem.
Bild: BERTIL ERICSON
Atopiskt eksem är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av klåda och röda utslag. Sjukdomen påverkar vardag med jobb och skola, men också fritiden och hela livskvaliteten. Forskning visar en förhöjd risk att drabbas av sömnstörningar och psykisk ohälsa på grund av de ständigt kliande hudutslagen. Sjukdomen omges av stigma och underbehandling är vanligt.
Annons
Annons
I början av sommaren uppdaterade Läkemedelsverket de snart tjugo år gamla behandlingsrekommendationerna för atopiskt eksem. För även om atopiskt eksem inte går att bota så är det fullt möjligt att med rätt behandling hålla sjukdomen i schack och leva besvärsfritt i långa perioder. Därför är det nu så angeläget att de vårdinsatser som patientföreträdare och profession har ensats om skyndsamt också implementeras i hela vårdkedjan i Region Gävleborg.
För en person med atopiskt eksem är egenvård en grundläggande del av behandlingen, något som också betonas i Läkemedelsverkets rekommendationer. Alla med atopiskt eksem har i de nya rekommendationerna rätt till patientutbildning och en personlig behandlingsplan speciellt framtagen för individens unika behov och situation. Personer med svåra besvär av sina eksem, där den grundläggande behandlingen inte hjälper, har rätt till mer avancerad behandling som systemiska läkemedel.
Från Astma- och allergiförbundet och vår temaförening Atopikerna kräver vi nu ökad kunskap i primärvården. Kompetensutveckling måste bli obligatorisk för legitimerad vårdpersonal och Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer måste användas i hela vårdkedjan i Region Gävleborg.
Det här är en sjukdom som inte kan botas. Däremot kan den med rätt behandling hållas i schack. Vi har kämpat länge för de nya behandlingsrekommendationerna, men nu behöver andra ta vid och säkerställa att det blir verklighet för alla som lever med atopiskt eksem. Här finns en möjlighet för dig som regionpolitiker att göra skillnad på riktigt, begränsa människors lidande och minska samhällskostnaderna.
*Det uppskattade antalet personer som lever med atopiskt eksem är baserat på tio procent av folkmängden i regionen.
Mikaela Odemyr, Astma- och allergiförbundet
Sophie Vrang Atopikerna
Åse-Maléne Jonsson, ordförande Astma- och allergiföreningen Region Mellannorrland