Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Det är också älgarnas skog, och jägarnas!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

— Din skog? utbrister Birk Borkason bestört, och ger Ronja en föreläsning om alla de varelser, inklusive honom själv, som hon delar skogen med. Idag skulle skogsbolagen må bra av en liknande påminnelse om att skogen inte bara finns till för dem. Det är även älgarnas skog, och jägarnas!

I helgen inleddes älgjakten som betyder så oerhört mycket för många människor runt om i Sverige. En tradition som förts vidare i generationer och som för många är en anledning till att man vänder hem till sin hembygd, tillfälligt eller för gott. Det är en viktig del för att främja en levande landsbygd och en hållbar jakt är ett exempel på hur vi kan leva mer självförsörjande.

Bild: Albin Henriksson

Annons

Annons

Men för vissa jägare kommer årets säsong med blandade känslor. På flera platser är älgarna för få och i dåligt skick. Vissa jaktlag överväger att ställa in årets jakt. Varför?

Skogsindustrin har länge drivit på för att minska älgstammen med hänvisning till att älgarna orsakar betesskador i bolagens skogsplantager. Industrin har satt ett mål om max fem procent betesskador och sedan en ny förvaltningsmodell infördes år 2012 har älgstammen minskat dramatiskt.

Men trots att älgstammen minskat kraftigt, visar statistik från Skogsstyrelsen att betesskadorna snarare har ökat. Ändå verkar bolagen hålla fast vid att målet om ett tak på fem procent ska nås, genom högre avskjutning.

Skogsindustrin vill minska betesskadorna på skogen.

Bild: Arkivbild

SLU har i en rapport ifrågasatt om huruvida målet om max fem procent betesskador är förenligt med en livskraftig älgstam. Så här skriver författarna till rapporten: ”Det finns inget som tyder på att det går att nå dagens tak för skador enbart genom att skjuta fler älgar, såvida inte älgen utrotas helt – vilket inte är något alternativ eftersom den är en naturlig del av skogsekosystemet.”

Älgjakten står i ett svårt läge. Klimatförändringarna påverkar älgen negativt på flera sätt, med torka och höga temperaturer samt och större mängder tung blötsnö i norr. I det här läget måste vi värna älgen och älgjakten och vidta de åtgärder som krävs för att säkra en stark älgstam över tid.

Annons

Annons

Älgen är en symbol för Sverige, den ska få ta plats i våra svenska skogar. Vi i Miljöpartiet vill se en livskraftig älgstam som möjliggör älgjakt generationer framöver. Som jägare ska man kunna se fram emot älgjakten både nu och i framtiden.

Skogspolitiken måste säkerställa att alla värden i skogen balanseras. Skogen är inte bara bolagens. Den är också renarnas skog, lavskrikans skog och svampplockarnas. Den är älgarnas skog, och jägarnas!

Elin Söderberg, klimat- och landsbygdspolitisk talesperson (MP), Emma Nohrén, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott (MP), Kristoffer Kavallin, ledamot kommunstyrelsen Ljusdal (MP)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan