På första och andra plats hamnade Halland med 120 respektive 114 olika fågelarter. Därefter placerade sig tre olika tomter på Öland. Från bästa lägenhet, i Skåne med havsutsikt, observerades 77 arter.

Nötkråkan i Lillhaga samlar och gömmer jordnötter från behållaren. Foto: Tony Persson
Hälsingland deltog med tre tomter. Johan Södercrantz i Hög utanför Hudiksvall fick ihop 77 fågelarter, många av dessa tack vare parabolmikrofon under natten och i morgondimman. På så sätt kan han sitta inomhus och lyssna. Liksom kikare och tubkikare är också parabol ett tillåtet hjälpmedel. Är man skicklig som Södercrantz kan minsta lockläte i flykten identifieras och så här på hösten är sången mindre vanlig. Undertecknad i Ljusdal räknade in 25 fågelarter och en tomt i Norrberg, norr om Ramsjö, rapporterade 24 arter.
Annons
Annons

Bengt Stridh är upphovsman till riksmästerskapet. Här på ett tidigare besök i Lillhaga. Foto: Tony Persson
I Ljusdal, Lillhaga, var lördagsvädret fint, medan fågellivet var lite avslaget. Observerad nötkråka, järnsparv och ärtsångare var förväntade. Mest oväntat var drygt 60 vitkindade gäss, som flög längs Ljusnan och Borrsjön.
Bengt Stridh är upphovsmannen till denna omfattande tävling. Bengt växte upp i Ljusdal, blev civilingenjör i teknisk fysik och teknologie doktor i materialvetenskap. Han blev också sekreterare i Svenska Botaniska Föreningen en tid. Bengt bor i Västerås och har tidigare jobbat på ABB:s forskningslabb, men är numer universitetslektor vid Mälardalens högskola, med forskning och utbildning inom solenergi.

Tomten i Lillhaga, Ljusdal, där utsikten är bäst från taknocken. Foto: Tony Persson
Bengt inspirerades tidigt av en vän i Kalifornien, som hade tomtskådning (yard birding) som hobby. 1997 startade Bengt ”Klubb Tomt 100” i Sverige och som fullvärdig medlem ska minst 100 fågelarter ha noterats från den egna tomten/lägenheten. 1998 arrangerade Bengt det första årliga riksmästerskapet i tomtskådning. Han har även inventerat växter och fåglar/djur på många platser under åren, bland annat i Västmanland, men också i Ljusdals kommun med övre Voxnan, Kläppaängarna och nedre Mellanljusnan inför reservatsbildning samt inventeringar exempelvis i trakterna runt fritidshuset nordväst om Ljusdal under många år.
Tony Persson