Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Jag vill inte ställa kultur och vård mot varandra

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Frida Stål (M) skriver en kommentar på Lilian Sjölunds ledare Undersköterskans dotter protesterar – blanda inte in mamma.

Jag delar Lilian Sjölunds bild av att kultur och vård inte ska ställas mot varandra, kultur och vård borde ställas bredvid varandra. När vi pratar om kultur, kanske framför allt i de debatter som briserat här i Gävleborg under året, tenderar vi att fastna vid symfoniorkestrar, museum och teatrar. Dessa är utan tvekan värdefulla verksamheter men kultur omfattar mycket mer än så.

Frida Stål (M), regionråd och ordförande för kultur- och kompetensnämnden. Bild: Elin Simmesgård

Annons

Annons

Inom vården används kultur som ett kraftfullt verktyg för att främja välbefinnande och underlätta behandling. Konstterapi är en etablerad metod som använder konst och kreativitet att hjälpa patienter uttrycka sig och bearbeta sina känslor, något som i förlängningen kan öka deras välbefinnande. Musikterapi är en annan kraftfull metod som kan användas för att behandla och lindra smärta, minska stress och ångest samt förbättra patientens övergripande sinnesstämning. Litteratur- och skrivterapi är en viktig komponent för att hjälpa människor att uttrycka sina tankar och känslor, särskilt de som går igenom svåra livsförändringar eller lider av depression. Dessutom kan kulturella aktiviteter användas för att öka medvetenheten om viktiga hälsofrågor och fungera som avkoppling och distraktion för personer som kämpar med sjukdom och stress.

Kulturen är även en viktig resurs för folkhälsan och den spelar en avgörande roll som förebyggande åtgärd för vården. Genom sin inriktning på att förebygga sjukdomar, främja hälsa och minska riskfaktorer i befolkningen kan folkhälsa spara kostnader och förbättra livskvaliteten för individen och samhället som helhet. Kulturens bidrag till folkhälsan är fundamentalt. När vi främjar mentalt välbefinnande, skapar sociala sammanhang, stärker kulturell identitet och uppmuntrar till fysiska aktiviteter och sunda vanor skapar vi en hälsosam livsstil som kan minska belastningen på vården. Detta är särskilt relevant i tider då vården kämpar med stora underskott.

Annons

Annons

Vård och kultur borde inte ställas mot varandra. Fler behöver se kulturen som en kraftfull allierad inom vården och för folkhälsan. Det innebär också att vi måste våga ha öppna diskussioner och resonemang kring ekonomi och finansiering inom sektorerna, särskilt i ekonomisk utmanande tider. Genom att främja samarbetet mellan kultur och vård kan vi skapa en framtid där hälsa och välbefinnande är i centrum för samhället. Ett framtid vi alla förtjänar.

Frida Stål (M), ordförande för kultur- och kompetensnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan