Annons

Annons

Annons

Insändare
57:orna prioriteras i regeringens budget

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det ska löna sig att arbeta och att ha arbetat. Det gäller så klart även de som är födda 1957. Därför kompenseras nu 57:orna för det fel som orättvist drabbade dessa pensionärer.

Från KD har vi envist drivit på för att kompensera 57:orna, och det gläder oss att det gett resultat när vi i budgeten presenterar en lösning. Vi kristdemokrater menar att det är helt orimligt att en specifik årskull betalar mer i skatt än andra, dessutom på grund av en politisk miss som föregående regering åstadkommit. Informationen från den förra regeringen var sen och bristfällig

Annons

Annons

Det som har hänt är att åldersgränsen för att få ta del av det förhöjda grundavdraget höjdes den 1 januari 2023 så att det omfattar personer som vid beskattningsårets ingång har fyllt 66 år. Detta gjorde att de som är födda 1957 hamnade i kläm och tvingas vänta ett extra år på den skattesänkning som det förhöjda grundavdraget medför.

"Tidöpartierna rättar till felet och kompenserar 57:orna för den orättvisa de drabbats av", skriver KD i insändaren.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Det råder ingen tvekan om att förändringen av pensionsåldern hade kunnat göras på ett bättre sätt, med större samordning mellan olika delar av politiken och med bättre framförhållning och kommunikation till de grupper som berörs. Att dessa personer under 2023 behandlas som pensionärer i vissa delar av våra system men inte i andra är givetvis orimligt.

Vi kristdemokrater är glada att ett idogt arbete till slut gav resultat. Nu rättar Tidöpartierna till felet och kompenserar 57:orna för den orättvisa de har drabbats av.

Hans Eklind (KD), riksdagsledamot, ekonomiskpolitisk talesperson

Lili André (KD), riksdagsledamot, Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan