Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Regelbunden fästingkontroll är gratis för alla

Jennie Forsblom (KD), Ann-Charlotte Granath (M), Lena Emanuelsson (SD), och Ingrid Jonsson (SVG) svarar på Frida Demervalls ledare Ska fattiga barn i Hälsingland behöva riskera hjärnskador? Frida Demervall ger svar direkt.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ska fattiga barn i Hälsingland behöva riskera hjärnskador?

Självklart vill vi alla skydda samhällets barn från sjukdomar och vi förstår att kostnaden för vaccination kan vara ansträngande för många barnfamiljer. Som regionpolitiker måste vi dock se realistiskt till ekonomin, vårt uppdrag är att ständigt balansera nyttan med kostnaden för regionens bästa.

Bild: Jennifer Berg Eidebo

I det här fallet, med förslaget om gratis TBE-vaccin för alla barn under 18 år, är det svårt att rättfärdiga en mångmiljonsatsning när regionen endast hade sex fall av TBE under hela föregående år och än så länge ser en minskad smittspridning av detta år. Det finns endast tre rapporterade fall av TBE-smitta i Gävleborg för år 2023 fram till dagens datum, av dessa är endast ett fall en minderårig person. Folkhälsomyndigheten har ännu inte kommit med riktlinjer för vaccination. Att Socialdemokraterna väljer att lägga fram förslaget först efter att de förlorat sin majoritet och när smittan till synes inte ökat säger något om att de själva är medvetna om att kostnaden inte är ekonomiskt försvarbar. Vi måste använda våra skattemedel klokt och målinriktat.

Annons

Annons

Vaccination är en viktig del av sjukdomsförebyggande åtgärder, för de medborgare som är högriskgrupper eller bor i områden där fästingburna sjukdomar är vanliga är den egna investeringen i fästingvaccin högst relevant. Samtidigt får vi inte glömma bort det egna ansvaret och vikten av enkel information som led i sjukdomsförebyggande åtgärder. Föräldrar bör ta en titt efter varje vistelse utomhus och se till att eventuella fästingar tas bort omgående från sina barn (och sig själva). Att genomföra en fästingkontroll innan barnen går till sängs är en gratis och enkel åtgärd som kraftigt minskar risken att drabbas av TBE.

Vi är alla eniga om vikten av att vårda våra barns hälsa men vi måste vara försiktiga med att låta politiken drivas av populistiska beslut. Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer fortsatt följa utvecklingen av TBE-fall i regionen samt riktlinjer från Folkhälsomyndigheten för framtida beslut i vaccinfrågan.

Jennie Forsblom (KD) ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden

Ann-Charlotte Granath (M) vice ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden

Lena Emanuelsson (SD) ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden

Ingrid Jonsson (SVG) ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden

Svar direkt: Att Hälso- och sjukvårdsnämnden ska följa utvecklingen av TBE-fall i regionen, för eventuellt framtida beslut i vaccinfrågan, var även det jag föreslog i min text. Men bra med ett förtydligande från majoriteten i regionen.

Frida Demervall, centerpartistisk ledarskribent

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan