Annons

Annons

Annons

Strömsbruk

Läsartext
Internationellt på Jussi Björlingfesten i Strömsbruk

Just när sommaren hunnit till september hade Stefan Olmårs, sekreterare i Jussi Björlingsällskapet, som vanligt inbjudit till sångarfest i Jussi Björlings anda i Strömsbruk.

Detta är en läsartext.

Bild: Calle Friedner

Annons

Det var där Jussis far David föddes för 150 år sedan i ett rött hus, som fortfarande står kvar.

Ströms Bruksorkester inledde traditionsenligt, i år med Thomas Sköldborn som utmärkt trumpetsolist. Huvudnumret var annars den konsert där fyra operasångare framträdde, av vilka två har anknytning till Hälsingland: mezzosopranen Vilma Skäryd från Bollnästrakten, och tenoren Florian Voss, född i Tyskland men bosatt i Sörfjärden.

Annons

Annons

Vilma Skäryd sjöng band annat "Vill ni se en stjärna", Zarah Leanders paradnummer.

Bild: Calle Friedner

Dessutom fick den talrika publiken i Strömshall höra den amerikanske tenoren Tim Augustin och den svenske basbarytonen Bengt Krantz, som också är Jussi Björlingsällskapets ordförande.

Som ackompanjatörer medverkade den franskfödda pianisten Bénédicte Haid och Bengt Andersson, i många år knuten till Kapellsbergs musiklinje i Härnösand. Det blev ett omväxlande program med såväl operaarior som romanser, musikalnummer av Kurt Weill och Vincent Youmans och en ganska sällan hörd visa av Evert Taube.

Tenoren Florian Voss.

Bild: Calle Friedner

Som vanligt sjöng alla unisont ”Land, du välsignade” med musik av organisten i Matteus kyrka i Stockholm, Ragnar Althén – en av de mest älskade svenska sånger – som Jussi Björlings sjöng.

Även den har anknytning till Hälsingland, eftersom texten är skriven av Elisabeth Björklund, född i Ljusdal.

Pianisten Bengt Andersson.

Bild: Calle Friedner

Annons

Som vanligt spelades sedan några av Jussi Björlings inspelningar presenterade av Harald Henrysson, världens främste expert på Jussis liv och verksamhet. Det blev således en festival, som präglades såväl av internationell medverkan som stark anknytning till den hälsingska bygden.

Calle Friedner

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan