Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Skytte lockar tjejer till Valla

I början av juli var det för andra gången dags för tjejskytte på skjutbanan i Valla, Färila.

Vår Unga-Ljp reporter Wilma Åsén var där tillsammans med ett tjugotal tjejer och testade för första gången att skjuta med både hagel, salong och klass 1 vapen, med om hon får säga det själv, ganska bra resultat.

Ida Johansson och Camilla Sundman.

Bild: Wilma Åsén

Annons

I augusti förra året ägde den första skyttekvällen rum och då liksom nu var det Camilla Sundman, 42, och Ida Johansson, 17, som var initiativtagare tillsammans med Färila jakt & sportskytteklubb och Färila-Kårböle jaktvårdskrets. Under kvällen fick Camilla och Ida hjälp av ett gäng instruktörer som coachade både vana och ovana skyttar på ett säkert sätt. Camilla är själv jägare och har jagat i många år medan Ida till hösten börjar sista året på Naturbruksprogrammet med inriktning jakt på Slottegymnasiet.

Skyttekvällen är till för alla kvinnor, flickor och tjejer, i alla åldrar, nybörjare samt tidigare erfarna jägare. Camilla och Ida tog initiativet från början för att de ville väcka intresset hos kvinnor som kanske annars inte hade vågat prova på att skjuta, i en annars mycket mansdominerad miljö.

Annons

Annons

Madde Karlsson mitt i skottet.

Bild: Wilma Åsén

Under kvällen fanns möjlighet att skjuta salongsgevär 22lr, och klass 1 vapen på bana med rörligt och fast mål via Färila Kårböle Jaktvårdskrets samt lerduveskytte med hagelgevär via Färila Jakt & Sportskytteklubb.

Både Camilla och Ida är med i det kvinnliga nätverket, JAQT, vars syfte bland annat är att öka antalet kvinnliga medlemmar i Svenska Jägareförbundet.

Vännerna Sandra Eriksson och Madde Karlsson var två av tjejerna som deltog i skyttekvällen. För Sandra var det första gången någonsin medan Madde provat på både salongsgevär och luftgevär tidigare.

Skyttekvällen är till för alla kvinnor, flickor och tjejer, i alla åldrar, nybörjare samt tidigare erfarna jägare.

Bild: Wilma Åsén

En adrenalinfylld och upprymd Sandra berättar efter sina första skott att hon verkligen uppskattar tillfället att prova på. Sandra har själv ingen tanke på att ta jaktlicens även om hon tillhör en jaktsläkt, utan hon är där enbart för att prova på.

Madde uppskattar möjligheten för att även tjejer ska vilja och våga ta sig till skjutbanan för att prova på. För många tjejer känns det nog lättare att åka till skjutbanan när det är just tjejskyttekväll.

Annons

Nästa tjejskyttekväll är planerad till någon gång i höst, en kväll som vi alla ser fram emot, inklusive Reporter-Wilma. Håll utkik på respektive skytteklubbs sociala medier för kommande information.

Wilma Åsén

Nästa tjejskyttekväll är planerad till någon gång i höst.

Bild: Wilma Åsén

Fakta

Kvinnliga jägare

I Sverige finns cirka 23 000 kvinnliga jägare och antalet ökar för varje år.

Var fjärde person som tar jägarexamen i dag är en kvinna.

Av hela jägarkåren (ca 280 000) utgör kvinnorna 8,1 procent.

Källa: jägareförbundet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan