Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Allan, 15, årets stipendiat – hyllades på Stenegård

I samband med midsommarfirandet på Stenegård i Järvsö delades årets Rolf Westerlund-stipendium ut till en ung folkmusiker.

Stipendiaten prisas för sin sällsynta musikaliska talang och sprudlande spelglädje.

Unga LjP:s Lovisa Persson har träffat Allan Janson, 15.

Allan Janson, 15, tog emot årets Rolf Westerlund-stipendium i samband med midsommarfirandet på Stenegård i Järvsö.

Bild: Lovisa Persson

Annons

Rolf Westerlund, 1936–2001, var en stor fiolspelman och musiklärare från Järvsö. Ursprungligen från Iggesund. Han startade Järvsö ungdomsspelmanslag och var under många år engagerad ledare för Järvsö spelmanslag. Rolf Westerlund har haft stor betydelse för den fortsatt levande folkmusiken i bygden.

Vid Rolf Westerlunds bortgång 2001 instiftades ett stipendium för att hylla och uppmuntra en ung folkmusiker med anknytning till Ljusdals kommun. Sedan 2002 har det delats ut varje midsommar, med två års avbrott för pandemin. I år delades stipendiet ut under midsommarfirandet på Stenegård i Järvsö till ingen mindre än femtonårige Allan Janson.

Riksspelmännen Sara Karlsson Jerfström och Eiwor Kjellberg delade ut stipendiet till Allan Janson.

Bild: Lovisa Persson

Annons

Annons

Riksspelmännen Eiwor Kjellberg och Sara Karlsson Jerfström från Järvsö klev tillsammans upp på scen för att sedan, efter publikens jubel, även vinka upp den unga spelmannen Allan Janson.

– Det är lika roligt att vara här varje år och få glädjen att dela ut stipendiet till en ung lovande musiker, säger Eiwor Kjellberg

Fakta

Så här löd motiveringen:

Allan, du briljerar på din fiol med enormt stor skicklighet och med en sällsynt musikalisk talang. Med nyfikenhet och övningsdiciplin erövrar du alla möjliga typer av musikgenrer och instrument. Med en självklar scennärvaro och en sprudlande spelglädje berör du publiken till både skratt och tårar! Vi önskar dig stort lycka till med ditt musicerande, komponerande och dina framtida musikstudier!

– Det känns fantastiskt fint att få stipendiet och det betyder väldigt mycket att det är just från Eiwor, berättar Allan.

Allan har alltid haft musiken i familjen och började spela fiol när han var åtta och spelar även saxofon. Han har sina rötter i Järvsö och har de senaste åren bott i Leksand men snart bär det av mot nya spännande äventyr. Till hösten väntar Lilla Akademien musikgymnasium i Stockholm där han ska studera klassisk fiol. Allan berättar att han väljer att gå just klassiskt för att finslipa tekniken och sedan kunna forma tonerna som han vill även om han också spelar folkmusik och jazz.

Annons

– Jag vill inte att bristande kunskap om instrumentet ska vara ett hinder, menar Allan.

Allan Janson och pappa Bengan Janson spelade tillsammans på Bollnäs Nationaldagsfirande, Långnäsparken, 2023

Bild: Björn Lans

Annons

Allan vill i framtiden jobba med musiken och han berättar att det bästa med att spela fiol är att det är ett instrument som är uppbyggt på ett enkelt sätt.

– Det ger stora möjligheter för fantasi och variation, menar Allan.

Hör Allan Janson framföra sin egen Midsommarpolska:

Inbäddat innehåll

Lovisa Persson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan