Det finns studier som visar att både hemmasittare och andra elever med problem såsom ångest, stress och depression blir hjälpta. Men även elever med lässvårigheter eller inlärningsproblem blir hjälpta av en hund.
Undersökningar visar att hundar påverkar elevernas inställning till skolarbete på ett positivt sätt. Hundarna ökar motivationen för eleverna, får eleverna att koncentrera sig bättre och ökar tryggheten.
Det berättar Susanne Bastrup Frank. Hon är pensionerad specialpedagog i Hudiksvalls kommun sedan några år tillbaka men har nu valt att utbilda sig själv och sin hund Svante till social tjänstehund.
Exempelvis kan skolhundar arbeta med elever som har språkstörningar och lässvårigheter. Eleven får öva att prata och läsa framför hunden vilket är mycket mer avslappnat än att läsa framför klasskompisar eller lärare, berättar Susanne Bastrup Frank.
Annons
Annons
Hon tycker att alla skolor i Sverige borde ha en skolhund.
– Om det är utbildade hundteam så tycker jag att det är positivt med hundar i skolan, säger hon.
Susanne berättar att det finns forskning på att hundars närvaro utlöser ett lugn-och-ro-hormon som heter Oxytocin vilket gör att man mår bra. Hon säger också att hundar har en förmåga att skapa goda relationer, dömer ingen, är uppmuntrande och gör att man blir intresserad av omgivningen. Hundarna skapar motivation hos eleverna, viljan att ta kontakt med andra människor och även viljan att lära sig saker.

Med en hand i pälsen kan det kännas tryggare när man ska läsa högt.
Bild: Privat
Många tvivlar stort när det kommer till hundar inom skolan. Men det finns bevis på att en skolhund även kan få hemmasittare att komma till skolan. Till exempel kan man titta på elevernas närvaro före och efter en hundinsats, då ser man ofta att närvaron har ökat.
Skolhunden ska ha en speciell ingång till byggnaden och ett eget rum så att om en elev skulle vara allergisk eller hundrädd ska de inte behöva stöta på hunden om eleven inte vill. Eleverna som hälsar på hunden ska också tvätta händerna innan de går tillbaka till klassrummet. Hunden tvättas också regelbundet med ett schampo och balsam som minskar mängden allergener.
– Jag har haft några hundrädda elever som inte har vågat hälsa på Svante men som fortfarande velat. Då jobbade vi tillsammans för att mötet skulle bli så tryggt som möjligt. Efter det har de flestas rädsla försvunnit, berättar Susanne.
Annons
Annons

Hundar påverkar elevernas inställning till skolarbete på ett positivt sätt, berättar Susanne Bastrup Frank.
Bild: Privat
Det är inte vilken hund som helst som får bli en skolhund.
– Det är en hundpsykolog som ansvarar för utbildningen som bedömer om hunden har rätt psyke för att bli en skolhund, berättar Susanne.
För att bli accepterad ska hunden vara intresserad av andra människor, vilja ta kontakt och uppvisa ett tryggt beteende.
En arbetsdag för Susanne och Svante brukar bestå av ett par arbetspass. Susanne berättar att Svante inte får jobba mer än två timmar per dag eftersom Svante behöver återhämtning och det tar mycket energi att ge så mycket av sig själv under några lektionspass. En lektion kan variera mellan 45–60 minuter.
– Jag planerar och anpassar aktiviteten till de elever jag jobbar med. Det kan till exempel vara att klappa Svante, borsta pälsen och mysa eller till exempel läsa, skriva, räkna och öppna upp i samtal. Om en elev behöver träna högläsning kan Svante ligga intill mig och lyssna. En hand i pälsen när man läser kan underlätta och göra läsningen lustfylld, förklarar Susanne.
Om en elev till exempel ska öva på att läsa kan Svante välja bok genom att slå en tärning eller snurra på ett hjul. Eleven kan utföra tricks tillsammans med Svante och Susanne. Ibland är de ute och då tränar de hundparkour där alla är med.
Minou Estassy Katsaras