Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Hundägaren Estander om hundar i Ljusdals skolor

I Ljusdals kommun finns det inga skolhundar.

Henrik Estander är ordförande i utbildningsnämnden och svarar här på frågor från Unga LjP:s Minou Estassy Katsaras om det.

Henrik Estander (L) är ordförande för utbildningsnämnden.

Bild: Privat

Annons

Varför finns det inga skolhundar i Ljusdals kommun?

– Jag har tagit del av hur sjukhushundar arbetar på Akademiska sjukhuset i Region Uppsala och hur de bidrar till barns välmående. Vad gäller skolhundar tycker jag att det är ett spännande arbete som pågår runt om i andra kommuner. Dessvärre har vår kommun präglats av en ansträngd ekonomi med snäva budgetar vilket i sig kan ha bidragit till att man inte gjort aktiva satsningar på skolhundar i kommunen.

Annons

Annons

Har ni några planer på att anställa någon skolhund (med hundförare förstås)?

– Det finns inga planer på att anställa någon skolhund med hundförare i dagsläget. Jag tror att det är viktigt att en sådan satsning görs av skolenheterna själva, liksom man valde att göra på Akademiska sjukhuset i Uppsala vilket handlade om ett forskningsprojekt.

Varför inte då?

– Vi har stora utmaningar i skolan vad gäller bland annat att säkerställa behovet av legitimerade och behöriga lärare, mer resurser till fysiska läroböcker och satsa på fler speciallärare. Att säkra fundamentala delar som lärare, fysiska läroböcker och en starkare elevhälsa är helt centralt om vi ska vända skoltrenden.

Vad krävs för att Ljusdals kommun ska anställa en skolhund?

– Jag tror inte att Ljusdals kommun nödvändigtvis behöver vara den part som anställer en skolhund. Det finns bland annat mycket forskningsmedel som går att söka för projekt som dessa och genom en god dialog med rektor finns goda förutsättningar för att lyckas sjösätta ett forskningsprojekt som detta. Jag tror att Ljusdal behöver mer forskning för att driva på en progressiv förändring.

Du är ju själv hundägare. Tycker du att en hund påverkar ens mående och i så fall hur?

Annons

– Det stämmer att jag är hundägare. Till en dalmatiner, Greta, som lever livet som ungdom just nu, hon är 16 månader. Självklart påverkas vi människor av djur som omger oss – både med lyckorus när de lyckas med något bra och huvudvärk när man upplever tonårstrots.

Minou Estassy Katsaras

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan