Viktor Engblom berättar om idén att bli skidlärare, han har alltid haft skidor som en hobby och åkt med familjen och på fritiden sen han var två år.
– Under gymnasiet blev det dock mest bandy eftersom jag gick bandygymnasiet, berättar Viktor Engblom. Efter studenten år 2011 lade jag skridskorna på hyllan och flyttade till Tänndalen där jag jobbade min första säsong som skidlärare. Sedan flyttade jag hem igen och kom på att jag kunde söka jobb här hemma i Järvsöbacken, så vintern 2012-2013 började jag jobba säsong här. Jag har jobbat här i 10 år varav 4 år som årsanställd.
Hur gör man för att bli skidlärare?
Viktor Engblom förklarar att alla skidlärare måste ha en Slao-utbildning (Svenska skidanläggningars organisation). Det finns fyra olika nivåer, och alla som jobbar sin första säsong i Järvsöbacken gör Slao-1 och kan därefter vidareutbilda sig upp till Slao-4. Efter utbildningen tar man skidlärarexamen.
Annons
Annons
– Man kan göra utbildningen på flera av Slao:s skidanläggningar, antingen här eller på annan ort, berättar Viktor Engblom. Vi brukar ta hit en Slao-instruktör som får utbilda våra säsongsjobbare, och det funkar riktigt bra. Det bildar en bra gemenskap innan jobbet drar igång. Lönen följer hotell- och restaurangavtalet, utöver det brukar man gå efter erfarenhet inom jobbet.
Viktor Engblom berättar att det är otroligt kul att jobba som skidlärare, men det finns också en hel del utmaningar.
– Den största utmaningen är att få en rädd skidåkare att inte vara rädd, säger Viktor Engblom. Då gäller det att prata, peppa och lugna ner personen, kanske säga att “detta fixar vi tillsammans”.
Vad är det bästa och värsta med att vara skidlärare?
– Det bästa är att få förmedla skidglädje, det är häftigt att se små saker som förändras och hur personer utvecklas, från att små barn lär sig göra glasstruten till vuxna som äntligen får till snygga carvingsvängar, svarar Viktor Engblom. Det värsta är nog nu på våren, när det blir plusgrader, om det börjar regna. Regn och skidor hör ju inte riktigt ihop.

Bild: Frida B Flinkfelt
Och nu till den stora frågan, vad jobbar du med på sommaren?
– Innan jag blev årsanställd körde jag grävmaskin på sommaren, det är kul att variera lite, berättar Viktor Engblom. Nu jobbar jag i skidbacken året runt, och kör fortfarande en del grävmaskin här för att till exempel jämna ut marken så det blir lättare att lägga snö. På sommaren jobbar vi mycket med snöproduktion, snösystemen, att förbättra backarna inför vintern och även att skruva snöledningar.
Annons
Annons
Har du något speciellt minne från jobbet?
– Det finns så många fina minnen, men ett som jag alltid tänker på när jag får denna fråga är när jag hade två stycken 70-åriga damer i skidskolan. De hade tagit tåget upp från Stockholm för att bo på hotell och ha en weekend här, och även ta en skidlektion. Det var på våren, ungefär den här tiden på året, och vi tog oss upp på toppen tillsammans för att ta Himlabacken ner. Ena damen åkte ner i diket och plumsade ner med pjäxan i en bäck som rann i gruset där snön hade smält. Hon skrattade och nästan skrek att hon hade plumsat med pjäxan. Det var så härligt att de tog sig den tiden och möjligheten att åka upp hit.
Viktor Engblom berättar om hur roligt det är att se alla leenden och hur mycket personer utvecklas, vilka resultat det blir efter bara en timme i skidskola.
– Ofta har vi återkommande gäster som kommer år efter år, och det är extra kul, säger Viktor Engblom. Då får man ta vid där vi slutade förra året och man får som en speciell kontakt med gästen.
Följ med när Frida svischar nedför backen.
Har du några tips till framtida säsongsjobbare?
– Man behöver ha mycket energi och kunna sprida glädje. Det är viktigt att ha ett bra tålamod med nybörjare och barn, det är många som aldrig stått på skidor förr och kan ofta vara lite rädda eller försiktiga. Man måste ha intresse i att vilja lära ut, att vilja förmedla skidglädje. Det är också viktigt att tycka skidåkning i sig är roligt. Man måste också gilla att arbeta med barn, eftersom barn är vår största målgrupp. Det är ett otroligt roligt jobb och man växer väldigt mycket som individ. Det är viktigt att våga ta för sig. Det är en rolig och bra gemenskap dels på arbetet men även utanför. Det är faktiskt världens bästa jobb!
Annons
Annons

Frida har träffat Sveriges troligtvis äldsta skidlärare, Patrick Murphy, som susar ner för backarna trots sina 80 år på nacken.
Bild: Frida B Flinkfelt
Patrick Murphy, kollega till Viktor Engblom, är snart 80 år och är troligtvis Sveriges äldsta skidlärare. Han har jobbat i 22 år i Järvsöbacken och trivs bra i Järvsö. Han kommer från London men flyttade till Västerås där han träffade sin nuvarande fru. Han berättar om hur de bara hade stått på skidor några få gånger.
– Jag och min fru ville flytta till någon ort med mer snö och då hamnade vi i Järvsö, berättar Patrick Murphy. Sedan gick vi i skidskola här i Järvsöbacken och hade Peter Augustsson som skidskolelärare, och efter det utbildade även jag mig till skidlärare.
Patrick Murphy håller med Viktor Engblom om att det bästa med att vara skidlärare är att förmedla skidglädje.
– Det roligaste med jobbet är att hjälpa andra att ha lika roligt på skidor som jag har, avslutar Patrick Murphy.
Frida B Flinkfelt