Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Minnesord Börje Bäcklin, Ljusdal: "Godhjärtad, omtänksam och snäll"

Börje ”Bäckis” Bäcklin var en stor profil i Färila IF och i Färila-revyn. Nu har han gått ur tiden 88 år gammal – och Larsove Mickelsson, Färila IF, och Peter Lindgren, Färila-Revyn, minns sin vän.

Börje Bäcklin som många minns honom – med dragspel eller i Färila-revyns gäng.

Annons

Vår fotbollskamrat och revykollega Börje Bäcklin har klivit av scenen och lämnat oss i stor saknad.

Börje föddes 1934 och växte upp i Bäckan som ett av nio syskon. Han blev tidigt föräldralös och flyttade i samband med det till Undersvik och började jobba som dräng.

1955 träffade han sin Tora som han två år senare gifte sig med. De bosatte sig i Hennan, där Börje startade sin fotbollsbana. Efter en tid i Toras hemby Sandvik köpte de ett hus i Huskasnäs och Ramsjö blev ny fotbollsklubb.

Annons

Tora hade sedan tidigare sonen Urban och tillsammans fick de döttrarna Elisabet och Ann-Christin, och 1964 gick flyttlasset för familjen Bäcklin till Färila.

Börje arbetade vid den tiden med att bryta skogsbilvägar, men efter två allvarliga incidenter med skogsmaskiner valde han att ta tjänst som vaktmästare på Ljusdalshem.

Annons

För många är Börje förknippad med sitt engagemang inom Färila IF. Då han var närmare 30 när han kom till Färila, var det inte självklart att han skulle fortsätta på planen efter klubbytet. ”Bäckis”, som han blev med hela FIF, kom dock att spela flera säsonger i den blåvita dressen. Därefter fortsatte han som uppskattad A-lagsledare, ungdomsledare, bussförare vid bortamatcher och dansarrangör. Listan på Börjes insatser för FIF kan göras lång.

Vaktmästaryrket förde honom under sin tid på Färila Centralskola samman med Harry Ek, och kollegorna blev sedermera ett radarpar i Färila-Revyn där Börje var med och roade publiken i 33 år.

Börje missade aldrig en träning, föreställning eller ett tillfälle att locka till skratt. Han var initiativtagare till att Färila-Revyn 2004 köpte den nedlagda tandkliniken i Färila, och var den som lade ner flest timmar under de två åren som renoveringen pågick.

Börje var också en erkänt duktig dragspelare och såg till att musikcaféer anordnades, och han har underhållit på såväl fester som äldreboenden.

Sin vaktmästargärning avslutade Börje på Solgården, men han fortsatte efter pensionen 1994 som ideellt arbetande vaktmästare på Färila-Revyn.

Annons

Med tanke på yrkesrollen som vaktmästare och hans engagemang i fotbolls- och revysammanhang var nog Börje den i särklass mest kände Färilabon. Alla visste vem Bäckis var, och alla kände vi honom som en godhjärtad, omtänksam och snäll person. Färila-Revyn och Färila IF har mist en trogen vän, men minnet av Börje ”Bäckis” Bäcklin kommer aldrig att förblekna.

Larsove Mickelsson Färila IF/Peter Lindgren Färila-Revyn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan