Annons

Annons

Annons

Järvsö

Insändare
Trappa upp jämställdhetsarbetet – kvinnor behöver ekonomisk frihet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi går mot tuffa ekonomiska tider. En lågkonjunktur innebär att privatekonomier blir mer ansträngda. Särskilt drabbade blir de som har allra minst marginal i vardagen och ofta är det kvinnor. Nu är det hög tid att trappa upp arbetet för ekonomisk jämställdhet.

Den 18 mars hade Centerkvinnorna i Järvsö årsmöte. Under årsmötet valdes styrelsen för det nya verksamhetsåret med Anna-Karin Zachrisson i spetsen som ordförande. Centerkvinnorna ser nu framåt i arbetet för ett mer jämställt samhälle.

För Centerkvinnorna har ekonomisk frihet varit ett av våra huvudområden. Ekonomisk frihet handlar om att kunna ha en självständig ekonomi och att kunna försörja sig själv. Tyvärr ser vi att många kvinnor, särskilt pensionärer och ensamstående mammor, har stora utmaningar och i en svår ekonomisk tid blir det ännu tuffare.

Annons

Annons

Centerkvinnorna i Järvsö ser nu framåt i arbetet för ett mer jämställt samhälle, med Anna-Karin Zachrisson i spetsen som ordförande.

Bild: Jonas Rask-Samuelsson

Kvinnors livsinkomst är upp mot sex miljoner lägre än mäns. Lönegapet mellan kvinnor och män har minskat men det existerar fortfarande, precis som den så kallade oförklarliga löneskillnaden – vilket innebär att män får mer betalt än kvinnor för samma arbete.

Kvinnodominerade branscher har oftast sämre löner och dåliga villkor, till exempel erbjuds inte alltid heltidstjänster utan många kvinnor jobbar ofrivilligt deltid. Kvinnor tar dessutom fortfarande ut den största andelen – över 70 procent – av föräldraledigheten, vilket påverkar såväl löneutveckling som karriärmöjligheter.

Att kvinnor och mäns arbetsliv skiljer sig åt syns tydligt i pensionerna, skriver insändarskribenten.

Bild: Arkiv

Att kvinnor och mäns arbetsliv skiljer sig åt syns tydligt i pensionerna. Den genomsnittliga pensionsstorleken bland kvinnor motsvarar ungefär 69 procent av männens.

"Dagens kvinnor drabbas fortfarande av stela strukturer på arbetsmarknaden och i familjelivet. Det har en direkt påverkan på deras lön och pension och därmed också deras försörjningsmöjligheter. I hushåll med två försörjare kan det delvis kompenseras, men oförutsedda saker kan hända och vi vill att kvinnor ska kunna ha en egen inkomst att klara sig på. Det handlar om frihet" säger Centerkvinnornas förbundsordförande Malin Bergman och fortsätter:

Annons

Annons

"Centerkvinnorna vill att underhållsstödet till ensamstående föräldrar höjs och att heltid blir norm i offentliga verksamheter. Centerkvinnorna välkomnar också att pensionärer får ett tillskott."

Under 2023 fortsätter Centerkvinnorna att jobba för en vardag utan ont i magen för ekonomin.

Anna-Karin Zachrisson, ordförande Järvsö Centerkvinnor

Läs även: Atomkraft i Ljusdal – nej tack!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan