Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Föräldraledighet mer ojämställd än statistik visar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

För att kunna bestämma över sitt eget liv och försörja sig utan att vara ekonomiskt beroende av någon annan är det avgörande att finnas på arbetsmarknaden och få betalt för sitt arbete. När det kommer till familjens livspussel tar ofta kvinnor större ansvar genom deltidsarbete, lång föräldraledighet, vabb, vobb och andra anpassningar vi gör som föräldrar. Detta får negativa konsekvenser för kvinnors inkomst och hälsa på kort och lång sikt.

Därför konstaterar TCO med oro att föräldraledigheten i Gävleborg är ännu mer ojämställd än vad statistiken visar.

Kvinnor i Gävleborg är frånvarande från jobbet utan ersättning under längre tid än män är föräldralediga både med och utan ersättning, skriver Therese Svanström, TCO:s ordförande, och Tord Fredriksen, ordförande TCO Gävleborg.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Kvinnor i Gävleborg är borta från arbetet i 9,2 månader under ett barns två första år om man ser till betald föräldraledighet. Den siffran stiger till 12,8 månader när den obetalda ledigheten räknas in. För män är motsvarande siffror 2,1 och 2,9 månader. Kvinnor i Gävleborg är alltså frånvarande från jobbet utan ersättning under längre tid än män är föräldralediga både med och utan ersättning. Detsamma gäller i landet som helhet.

Annons

TCO menar att lika möjligheter att arbeta och få ihop livspusslet är central för ekonomisk jämställdhet. Alla föräldrar ska kunna kombinera arbete och föräldraskap. I dag är det främst kvinnor som anpassar arbetslivet då de blir föräldrar och det är tveklöst så att ojämställd föräldraledighet påverkar kvinnors karriär, inkomst och slutligen pension negativt. För att förändra detta krävs både politiska reformer och förändrade normer.

Det behövs politiska reformer som underlättar för alla föräldrar att få ihop livspusslet med arbete och föräldraskap, utan att gå ner i arbetstid eller hamna i skadlig stress och ohälsa. Det behövs också reformer som gör att föräldrar delar lika på föräldraledigheten när barnen är små.

TCO är för en tredelning av föräldraförsäkringen, men det finns även andra sätt att öka takten mot jämställd fördelning av föräldraledigheten som uppmuntrar föräldrar att dela mer lika. Även arbetsgivares agerande är viktigt.

Om fler män i Gävleborg tar större del av föräldraledigheten och ansvaret för barnen slipper kvinnor i Gävleborg halka efter inkomstmässigt när barnen kommer. Arbetsgivare kan också bidra genom att se till att ha samma förväntningar på sina anställda när de blir föräldrar oavsett om det är en kvinna eller man.

Vi ser att de steg mot ökad jämställdhet som redan är gjorda tyvärr inte kan tas för givna. Därför är det nu dags för nya steg för att nå målet om ekonomisk jämställdhet. Det tjänar både kvinnor, män och Sverige som land på.

Therese Svanström, TCO:s ordförande, och Tord Fredriksen, ordförande TCO Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan