Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Replik: Röjd gör märkliga jämförelser – vill skära i folkhögskolan

Kjell Söderbergs svarar Fredrik Röjd angående nedläggningen av folkhögskolefilialen i Söderhamn: "Dumt att försvåra deras nyvaknade intresse för studier med långa resvägar".

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kjell Söderberg menar att det är viktigt att bevara folkhögskolefilialen i Söderhamn.

Annons

”Filialen i Söderhamn är alltså en liten extern underavdelning till Bollnäs folkhögskola med ett väldigt begränsat utbud (i princip endast Allmän linje).” Så skriver Fredrik Röjd i ett svar på min insändare.

Uppenbart har inte Fredrik Röjd tagit del av folkhögskoleenkäten som presenteras varje år. 2022 deltog 106 av landets 156 folkhögskolor i undersökningen. I rapporten framgår tydligt att den allmänna linjen har flest studerande. Hela 89 procent som har gått den allmänna linjen uppger att de har fått ökade kunskaper och behörighet för vidare studier.

I ett läge med en sviktande arbetsmarknad och en kommande lågkonjunktur är det viktigt att utöka folkhögskolan istället för att som Fredrik Röjd förordar att lägga ner utbildningen.

Annons

Fredrik Röjd gör vidare en märklig jämförelse mellan vuxnas och förskolebarns möjligheter att pendla. Han skriver: "Att vuxna personer i Hälsingland får pendla 40 kilometer/../kan absolut inte jämföras med om exempelvis 6-åringar skulle behöva pendla dagligen mellan Los och Färila, en distans som nästan exakt motsvarar avståndet mellan Söderhamn och Bollnäs."

Annons

För det första har det inte tagits något beslut i Ljusdals fullmäktige om att 6-åringar skall skjutsas från Los till Färila. Vad som har diskuterats i Ljusdals kommun är att skapa en stor högstadieskola i centrum.

Det är lika felaktigt som att lägga ned folkhögskolefilalen i Söderhamn av den enkla anledningen att av de som går på folkhögskola saknar ett flertal körkort. De har därför svårigheter att ta sig långa sträckor.

Vidare finns det många som har dålig erfarenhet av traditionella studier och upplever folkhögskolan som ett lyft. Det är dumt att försvåra deras nyvaknade intresse för studier med långa resvägar.

Jag har arbetat de sista åren som skolkonsult i Västmanland och kan konstatera att nedläggning av folkhögskolefilialerna i Norberg och i Riddarhyttan har försämrat möjligheterna för utsatta grupper att studera på folkhögskolan. Likartade följder uppger eleverna och lärarna i Söderhamn att nedläggningen av folkhögskolefilialen medför.

Orsaken till att filialen i Söderhamn kommer att läggas ner är ett besparingskrav på två miljoner kronor. Besparingen är en följd av minskade anslag till studieförbunden och folkhögskolor, som Sverigedemokraterna fick igenom i regeringsförhandlingarna.

Annons

Fredrik Röjds Sjukvårdsparti i Region Gävleborg har valt att alliera sig med högeralliansen. Det innebär dramatiska nedskärningar för folkhögskolan.

Annons

Kjell Söderberg

Läs även (15/2): Upp till bevis när det gäller skolan, Fredrik Röjd!

Läs även (24/2): Replik: Röjds svar till Kjell Söderberg om filialen i Söderhamn

Läs även (10/2): Folkhögskolorna är inte hotade – vi lägger resurserna där behov och efterfrågan finns

Läs även (2/1): Bollnäs folkhögskolas filial i Söderhamn kan läggas ner

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan