Annons

Annons

Annons

Insändare
Regeringen senfärdig och otydlig om blyhaglet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den 16 februari börjar nya EU-regler att gälla för jakt med blyhagel i svenska våtmarker. Det är enligt Centerpartiet en onödig ny EU-lagstiftning eftersom det idag redan finns ett fungerande nationellt förbud med bred acceptans som reglerar detta. Generellt anser vi inte att EU ska fatta beslut i den här typen av jaktfrågor. Det strider mot EU:s fördrag och unionens principer att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt.

Annons

Annons

C är kritiska till att EU beslutar om jakt med blyhagel.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det finns också flera frågetecken rörande det svenska genomförandet av de nya EU-reglerna. Här måste regeringen och ansvariga myndigheter agera mycket mer resolut.

Till exempel kan fortfarande ingen svara på vilka områden som kommer att omfattas av det nya förbudet. Att det kommer att bli en utvidgning av nuvarande blyhagelförbud har regeringen varit tydlig med när Centerpartiet ställt frågor om det i riksdagen, men hur stora förändringarna blir kan de inte svara på.

Trots att ingen vet vilka nya regler som kommer att gälla så förväntas jägarna följa dem. Detta kommer sätta jägarna i en mycket svår och osäker sits.

Ytterligare besvärande för jägarna är att de nya reglerna utgår ifrån en omvänd bevisbörda där det räcker att en person påträffas med hagelammunition i eller inom 100 meter från en våtmark för att personen ska betraktas som skyldig och samtidigt är det ingen som vet vem som kommer ansvara för tillsynen och kontrollen för de nya reglerna eller hur det praktiskt kommer att gå till.

Regeringens senfärdighet och otydliga agerande rörande EU:s blyhagelförbud är beklaglig. Med tanke på att M, KD och SD inför valet lovade att de helt skulle stoppa förslaget, går det att förvänta sig mer från regeringen.

Annons

Kanske har det gått upp för partierna att deras vallöften var orealistiska, men då måste de i alla fall presentera åtgärder som minimerar de negativa effekterna av de nya EU-reglerna. Allt annat är ännu ett svek mot Sveriges jägare.

Daniel Bäckström, landsbygdspolitisk talesperson (C)

Anders W Jonsson, riksdagsledamot Gävleborg (C)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan