Annons

Annons

Annons

Insändare
Lustgas – den nya partydrogen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Första gången jag hörde talas om fenomenet lustgas som partydrog var av en ungdom som jag är förvaltare åt. Nu börjar jag förstå vad han menade. I min enfald trodde jag att man bara blåste upp ballonger, inte inandades den.

Är man ute tidigt en lördagsmorgon ser man tompatroner överallt. Tomma gaspatroner som man inte ägnade stor tanke om tidigare visar sig nu bli ett större problem. De finns att köpa i leksaksaffärer och andra ställen, större partier köper man på nätet.

Annons

Annons

Nu ska vi inte jämföra småstäder med storstäder men till exempel i Stockholm finns utkörning av lustgas mellan 20.00 på kvällen till 04.00 på morgon. Det är en tidsfråga innan det börjar även här i våra städer. Våra sopstationer visar också på att tompatroner ökat katastrofalt.

"Är man ute tidigt en lördagsmorgon ser man tompatroner överallt", skriver signaturen En som bryr sig.

Bild: Anders Nordlén

Drogen, för vi måste kalla den drog, ger ett rus av lycka och eufori som varar några minuter, så kan man hålla på hela kvällen och natten. Vad många ungdomar och även vuxna inte känner till är att lustgas oxiderar koboltatomen i vitamin B12. Bruket av lustgas leder då till nervskador som till sist bryter ner personen. Observera att det inte går att jämföra lustgas vid förlossning då detta är en kortvarig användning.

Vad jag med insändaren vill säga är att föräldrar bör vara uppmärksam om barnen har patroner hemma för att blåsa upp ballonger så ifrågasätt användning.

En som bryr sig

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan