Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Det ska gå att leva i hela landet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Centerpartiet har i över 110 år kämpat för svensk landsbygd. Vi har kämpat för att människor ska kunna leva och bo i hela landet, med rättvisa förutsättningar. Att människor ska kunna leva sina bästa liv, där de vill leva. För att kunna göra det måste vardagen fungera. Det måste gå att tanka bilen, handla det man behöver, företag ska kunna anställa och växa. Vården måste fungera och polisen kunna komma när det sker nåt elände. Det handlar om att lösa konkreta problem i människors vardag, en politik som förstår landsbygd och gleshet måste få större utrymme i Sverige.

Nu i dagarna fick vi veta att den nuvarande regeringen inte lägger en krona på glesbygdens bränslemackar, eller stöd till kustfiskare efter norrlandskusten, men de som bor söder om Dalälven dom har fått sina elstöd utbetalda. Men vi kan inte ge upp utan måste jobba för att landsbygden ska få rättvisa förutsättningar. Här i Hälsingland bor nästan alla i det som definieras som landsbygd.

Annons

Annons

Hans Jonsson (C).

Bild: Denise Lindberg

Vi ser nu hur den nationella politiken fokuserar på städerna söderöver och deras förutsättningar. Satsningar på landsbygden lyser med sin frånvaro och en allt större del av våra gemensamma medel läggs i dag på storstadsområdena. Det känns som om nuvarande regering sitter i Stockholm och tittar söderöver och helt glömt att de har den största delen av landet norr om sig. Detta trots att det är i norr tillväxten och den gröna omställningen sker.

Vi i Centerpartiet kommer att fortsätta vara ärliga och inte lova mer än det vi kan hålla. Så vi kommer att fortsätta driva på för att:

• Fastighetsskatt på vind- och vattenkraft måste återföras till de kommuner och regioner där värdena skapas.

• Det ska bli enklare att bygga bostäder och utveckla företag i glesbefolkade områden, även i strandnära lägen.

• Vården måste förstärkas med mobila team, digitala teknik och en säker ambulanssjukvård.

• Reseavdrag för egen bil i jobbet måste höjas och gälla även för de som pendlar långa sträckor.

• Statens finansiering av vägar ska fördelas utifrån antal mil och besökare, och inte utifrån länens befolkning. Bidrag till enskilda vägar måste öka.

Annons

• Kommuner med gles befolkning och stora avstånd ska inte tvingas ta ut högre kommunalskatt än små, tätbebyggda kommuner. Skatteutjämningssystemet måste därför moderniseras.

Det här är bara några av de saker vi jobbar för. Till hösten håller vi partistämma där vi ska besluta om en fortsatt stark politik för hela landet. Vill du också vara med och påverka – bli medlem du också!

Hans Jonsson, Centerpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan