Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Slotteeleverna om utbytesveckan i Frankrike

I början på januari anlände ett tiotal fransoser till Ljusdal. Det var starten på ett utbyte med de elever på Slottegymnasiet som läser franska.

I slutet av vecka 8 och hela vecka 9 var det svenskarnas tur att få komma till Frankrike.

Nu berättar de om kulturchockerna och de bästa stunderna.

Slotteeleven Linnea Norén, 17, tycker att det bästa med den franska kulturen är hur de uppskattar sin upplevelse med mat.

– De tar verkligen vara på tiden med varandra under sina måltider, säger hon.

Men det var besöket på museet Le Memorial som var resans höjdpunkt, tycker hon. Le Memorial är tillägnat den roll som Caen och Normandie spelade i andra världskriget.

– Det var väldigt hjärtekrossande men otroligt intressant.

Linnea Norén och Wilma Nordenståhl vid det speciella hattpartyt Berret ou Bennet.

Bild: Iben Strandberg

Vad var det konstigaste med den franska kulturen?

– Det konstigaste var hur de äter mat så sent, deras toalett-situation tyckte jag också var väldigt speciell då de har toaletten i ett rum och sedan dusch och handfat i ett annat rum, menar hon.

Annons

Annons

Wilma Nordenståhl, 17, säger att det bästa med resan var att de fick uppleva så mycket av Normandie och samtidigt lära sig av deras kultur.

– Det häftigaste var när vi besökte Mont-Saint-Michel, säger hon. Det gamla klostret och utsikten därifrån var mycket imponerande.

Svenska och franska elever besökte tillsammans klostret Mont-Saint-Michel.

Bild: Iben Strandberg

Wilma håller med Linnea om kulturchocken gällande mattiderna.

– En sak vi stötte på som nog vi alla svenskar tyckte var annorlunda var mat-tiderna. Middagen låg vanligtvis runt 20–21 på kvällen vilket gjorde att man blev väldigt hungrig mellan lunchen och middagen.

– Staden Caen var väldigt fin och det fanns flertalet vackra gamla kyrkor och kloster, om jag får chansen kommer jag absolut att åka tillbaka dit, avslutar Wilma Nordenståhl.

Juliana Haglund, läraren Catarina Boäng och Alva Larsson, från vänster till höger.

Bild: Iben Strandberg

Catarina Boäng, fransklärare på Slottegymnasiet, följde tillsammans med Karina Silfver Grahn med eleverna på deras resa.

– Det har varit en fantastisk vecka, säger hon. Vi blev så väl mottagna av de franska värdfamiljerna, lärarna och skolan. Genom detta utbyte har vi fått vänner för livet, både eleverna och vi lärare.

Annons

Catarina menar att eleverna haft en mycket positiv och nyfiken inställning till resan.

– Det var några av eleverna som till och med testade att äta sniglar! Gemenskapen i gruppen och att eleverna tagit hand om varandra på ett fint sätt har också varit så roligt att se, säger hon.

Annons

Bild: Iben Strandberg

Catarina säger också att även om tågresan var lång så har det känts bra att göra en hållbar resa. Att eleverna har fått uppleva att resa genom flera europeiska länder har också gjort saken ännu bättre.

– Det har varit väldigt motiverande för oss att jobba mot det här målet – att ta emot franska elever och att sen själva åka till Frankrike. Vi har fått ett klart syfte med undervisningen, vilket är att se till att man klarar sig språkligt i olika situationer. Detta gäller även för de franska eleverna som läser svenska förstås.

Catarina säger att målet är att fortsätta med det här utbytet framöver, så att även framtida franskelever får åka till Caen. Med Erasmus+ som finansierar det hela kan detta vara möjligt.

Iben Strandberg

Läs även: Iben i Frankrike – från Montmartre till hattparty

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan