Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Iben i Frankrike – från Montmartre till hattparty

Vår Ung-reporter Iben Strandberg var en av de Slotteelever som var med på resan till Caen i franska Normandie.

Här berättar om hon upplevelserna, dag för dag.

Iben Strandberg (i mitten) i Paris metro.

Bild: Iben Strandberg

Annons

Fredag och lördag.

Elevernas resa började på fredagen med en riktigt lång tågresa som varade från Ljusdal till Paris. De passerade Danmark, Tyskland, Belgien och Nederländerna på vägen så det blev många nya vyer att skåda. Väl framme i Paris på lördagskvällen checkade de in på ett hotell för att sedan äta trerätters middag på restaurangen Brasserie Mollard.

Paris, med Eiffeltorn och allt.

Bild: Iben Strandberg

Söndag

Söndagen spenderades sedan i ett mycket blåsigt men vackert Paris. På schemat stod bland annat besök i kyrkan Sacre-Coeur, vistelse av Eiffeltornet och vandring på Champs-Élysées. Restaurangerna vid konstnärstorget Montmartre blev lunchställe för de flesta. Ett flertal souvenirbutiker besöktes också för att köpa hem diverse prylar till vänner och familj. Efter en fartfylld dag avgick tåget till Caen vid sjutiden på kvällen. Efter ungefär två timmars tågresa mötte sedan värdfamiljerna upp eleverna på stationen, det blev ett mycket glatt återseende.

Annons

Annons

Eleverna tog tåget till Frankrike.

Bild: Iben Strandberg

Måndag

Måndagen blev sedan en mycket spännande dag. De svenska eleverna vaknade tidigt på morgonen för att följa med sina franska korrespondenter till deras skola. De samlades sedan i svenska- klassrummet för att få scheman inför veckan samt ett quiz om Normandie. Sedan blev det en rundvandring på skolan med hjälp av en av de franska eleverna.

Natnael Abrha testar en fransk skollunch.

Bild: Iben Strandberg

Efter att ha fått testa på den franska skollunchen blev det dags att bege sig ut i Caens centrum. Där fick de ännu en rundvandring av svenskläraren Elise Devieilhe. Efter det blev det fri shopping och stadsvandring.

Berret ou Bennet var ett hattparty där det gällde att ha en spektakulär huvudbonad.

Bild: Iben Strandberg

Måndagskvällen spenderades sedan genom ett spektakulärt hattparty vid namn Berret ou Bennet. Budskapet var att ta med den fulaste, finaste eller konstigaste hatten eller mössan du äger. Väl där käkades hemlagad fransk mat och ett quiz om fransk kultur gjordes. Det bjöds även på härlig musik och underbara efterrätter.

Anne Lotton, franskalärare på Victor Hugo och Elise Devieilhe.

Bild: Iben Strandberg

Annons

Tisdag

Tisdagsförmiddagen spenderades på museet Le Memorial som är ett museum tillägnat andra världskriget. Caen och Normandie spelade en stor roll i kriget och därför är museet mycket viktigt och lärorikt. Efteråt åt eleverna lunch på en restaurang i närheten.

Annons

Eftermiddagen spenderades sedan lite som man ville. Elise Devieilhe bjöd in de svenska eleverna till en svensklektion på högskolan Sciences Po, Campus des transitions, där hon själv undervisar bland annat i svenska. Där fick eleverna chans att diskutera med och bli intervjuade av de studenter som studerar just svenska vid högskolan. Annars kunde man välja fri stadsvandring eller valfri aktivitet.

På onsdagen gick eleverna från Slottegymnasiet i skolan.

Bild: Iben Strandberg

Onsdag

På onsdagsmorgonen och förmiddagen fick de svenska eleverna följa med de franska eleverna på deras lektioner i skolan. Det fanns bland annat engelska, matematik, tyska eller naturvetenskap att välja på och det blev några mycket lärorika timmar även om de kanske inte förstod allt som sades.

Efter lunch på skolan blev det dags att bege sig till Caens konstmuseum för att skåda och återskapa ett konstverk. Eleverna fick tillsammans i en konststudio skapa sina målningar och med hjälp av en guide fick de steg för steg instruktioner.

Efteråt gick många av eleverna ut och tog en fika i Caens centrum för att sedan gå runt på lite sightseeing. Kvällen spenderades sedan hos värdfamiljerna.

På Caens konstmuseum fick eleverna själva skapa konst.

Bild: Iben Strandberg

Annons

Torsdag

Torsdagens förmiddag spenderades på fritid, antingen kunde man gå på lektioner med sin korrespondent eller stadsvandra och shoppa. Efteråt bar bussen av mot Ouistreham för eftermiddagens aktivitet, Char a Voile! Strandsegling, som vi på svenska säger, upptog hela eftermiddagen.

En instruktör visade eleverna hur de skulle utföra aktiviteten och sedan fick de börja prova på. Till en början blev det mycket försiktig segling men efter ett tag började de få kläm på det.

Annons

Efter en mycket blåsig men lärorik eftermiddag gav de sig tillbaka in till Caen. Kvällen spenderades för många elever med den fartfyllda aktiviteten lasergame och efter det tog dagen slut.

Efter ett tag fick eleverna från Slottegymnasiet kläm på hur strandsegling går till.

Bild: Iben Strandberg

Fredag

Klockan 08.30 på fredagsmorgonen begav sig en full buss med svenska och franska elever till det fantastiska turistmålet Mont-Saint-Michel. Väl där måste flera hundratals bilder tagits både utanför och inne på ön.

De första timmarna spenderades med att kika runt i alla butiker och se sig omkring. Lunchen blev i picknick-stil för eleverna i en av Mont Saint Michels vackra små parker.

Mont-Saint-Michel.

Bild: Iben Strandberg

Efteråt blev det besök i klostret högst upp och med de helt makalösa vyerna var det sedan mycket svårt att slita sig därifrån och sedan tillbaka till bussen.

Annons

Framme i Caen gick de direkt till den magiska restaurangen Moon & Sons som bjöd på fantastisk filminspirerad inredning och goda veganska hamburgare. Efter den sista middagen med gänget åkte många av eleverna hem till en fransk elev för att ha ett litet farvälparty.

Lördag

06.40 följande morgon samlades de alla sedan på järnvägsstationen. Ett flertal mycket sorgliga farväl togs och de flesta lämnade stationen med tårar i ögonen.

Nu vill vi tacka våra franska korrespondenter för den tid vi haft tillsammans och våra otroliga lärare för att de satt ihop sådana roliga och händelserika veckor. Vi hoppas på ett återseende i framtiden men för stunden säger vi hej då.

Iben Strandberg

Läs även: Slotteeleverna om utbytesveckan i Frankrike

Annons

Se fler bilder från resan:

Bild: Iben Strandberg

Bild: Iben Strandberg

Bild: Iben Strandberg

Bild: Iben Strandberg

Annons

Bild: Iben Strandberg

Bild: Iben Strandberg

Bild: Iben Strandberg

Bild: Iben Strandberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan