Annons

Annons

Annons

Insändare
Går det att lita på marknaden om små hälsocentraler på landsbygderna?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag vill tacka Magnus Svensson och Anders W Jonsson, båda Centerpartiet, för er debattartikel och era perspektiv på hoten mot de mindre hälsocentralerna i Gävleborg. Jag uppskattar er närvaro i debatten, som vi socialdemokrater startat för att belysa problem och svårigheter i primärvården.

Som vi ser det har nuvarande hälsovalssystem tjänat länsinvånarna väl. Gävleborg har betydligt fler hälsocentraler än jämförbara län, där vi också lyckats bra att säkra hälsocentraler i hela länet. Närheten till sin hälsocentral är något vi socialdemokrater anser vara viktigt att värna. Det är därför helt fel väg att gå, om ort efter ort i länet ska dräneras på viktig samhällsservice, vilket nu sker i Ljusne där ortsborna på kort tid tappat såväl apotek som hälsocentral.

Annons

Annons

Närheten till sin hälsocentral är något socialdemokraterna vill värna.

Bild: Bildbyrån

Centerpartiet tycks dela Socialdemokraternas analys att nedläggningen av Premicares hälsocentral i Ljusne, den (förhoppningsvis tillfälligt) nedstängda Baldersnäs hälsocentral i Bollnäs och problemen vid Iggesunds hälsocentral, är en tydlig signal om att nuvarande hälsovalssystem inte klarar av att leverera primärvård utifrån länsinvånarnas behov av en nära och tillgänglig vård.

Att vi har olika ingångar på problemen är inte så konstigt eftersom vi är olika partier. Vi socialdemokrater menar att vi politiker har ett särskilt ansvar för att säkerställa tillgången till primärvård och annan samhällsservice på orter där marknadens lösningar inte fungerar. Om inte hälsovalssystemet förändras ligger hoten som en våt filt över hälsocentralerna i bygder som Bergsjö, Arbrå, Färila, Kilafors och Iggesund.

Vad kommer hända med hälsocentralerna i Bergsjö, Arbrå, Färila, Kilafors och Iggesund? Är även de hotade?

Bild: Therese Nilsson

Inte ens 4000 listade patienter är idag en garanti för att en hälsocentral ska bära sig i nuvarande system. Lägg också till det faktum att det råder stor brist på såväl läkare som specialistsjuksköterskor, så pekar allt på att nuvarande marknadsinriktade vårdvalssystem kommer att leda till nedläggningar med påföljande centralisering.

Det är därför mycket angeläget att fortsätta diskussionen om hur vi ska organisera framtidens primärvård, om hur vi säkerställer hög tillgänglighet och närheten till hälsocentraler i hela länet.

Jan Lahenkorva, S, andra vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan