I Gävleborg har det kustnära fisket av strömming historiskt varit en förutsättning för bygdens överlevnad och är fortfarande en betydelsefull del av flera anledningar. Förutom för det marina livet och den biologiska mångfalden är strömmingen viktigt för de kustnära städernas tusenåriga fiske- och matkultur och även idag genererar den många lokala arbetstillfällen, vilket industrifisket inte gör.
Annons
Den omfattande bottentrålning som görs av storskaligt industrifiske missgynnar också havsbotten som kolsänka och stör djurlivet, kanske för evigt.
Annons

Det lokala näringslivet är beroende av ett fungerande kustnära fiske, enligt insändarskribenterna.
Bild: Dennis Tihinen
Konsekvenserna för näringslivet och regionens kustnära kommuner blir påtagliga om utrotningen av strömming inte tas på allvar. Strömmings-beståndet måste ges möjlighet att återhämta sig. Det är grundläggande både ur ett miljöperspektiv, men även för att ge våra lokala företagare möjlighet att utvecklas. Som en del av besöksnäringen har förädling av strömming också en central roll då den är betydelsefull i den norrländska matkulturen.
Vänsterpartiet vill att Region Gävleborg skyndsamt ska agera genom en skrivelse för att påverka klimat- och näringslivsdepartementet att aktivt jobba för att skapa flertalet fredningsområden för att skydda strömmingens reproduktionsförmåga och för att se till att framtida fiskekvoter gör att strömmingsbeståndet får bättre möjligheter att bevaras. Ett arbete behövs även för att pausa industrifisket i Bottenhavet så att strömmingen ges en chans att återhämta sig till förmån för det lokala, kustnära fisket. Dessutom behövs trålningsgränsen flyttas ytterligare, till en mer rimlig placering.
Ulla Andersson (V), regionråd i opposition
Annons
Annons
Kristina Sjöström (V), gruppledare i Region Gävleborg
Maritha Johansson (V), oppositionsråd i Gävle
Anton Larsson (V), gruppledare i Söderhamn
Ulrica Högbergh (V), oppositionsråd i Hudiksvall
Petra Modée (V), ordförande i Vänsterpartiet Nordanstig