Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
S-satsningar på utökat körkortslån ökar jämlikheten

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I syfte att förbättra jobbmatchningen på arbetsmarknaden infördes CSN-lån för körkortsutbildning av den socialdemokratiska regeringen 2018.

Arbetsmarknaden kräver ofta körkort. Att ha ett körkort ökar därför chansen till arbete. Särskilt unga och arbetslösa är grupper som saknar körkort. Kostnaden för att ta körkort är hög. Som arbetslös kan det vara svårt att finansiera en körkortsutbildning.

Annons

"Vi vill att fler söker körkortslån", skriver S-företrädarna.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Enligt statistik från utredningstjänsten i riksdagen sticker Söderhamn och Ockelbo ut i vårt län när det gäller antal beviljade CSN-lån för körkort. I de kommunerna är det en större andel som fått beviljat stöd för körkort vilket är extra viktigt för små kommuner. För kommunerna och länet i stort innebär denna möjlighet att fler kommer i arbete.

Arbetet är grunden för den enskilda människans frihet och samhällets kollektiva välfärd. För en undersköterska, butikspersonal eller en industriarbetare i gles-och landsbygd är körkortet både en frihet och ett måste när kollektivtrafiken inte räcker till.

Vi ser därför positivt på reformen som leder till fler med körkort och arbete.

Människans vilja till arbete är den största tillgången vi har och därför behöver politiken ge riktade insatser mot arbetslösheten, för ökad sysselsättning och ett värdigt arbetsliv. Mer behöver dock göras.

Utredningen från CSN visade också att fler män än kvinnor tar körkortslån. Till stor del är det relativt unga mellan 19 och 35 år som beviljats körkortslån. Utrikesfödda är en målgrupp som utmärker sig i antal beviljade körkortslån. Här behövs fler insatser för att fler ska ges möjligheten att ta körkort.

Vi vill att fler söker körkortslån. Inte enbart unga med gymnasieexamen eller arbetslösa som uppfyller vissa krav.

Annons

Annons

För att skapa ett mer jämlikt och rättvist samhälle behöver rätt förutsättningar erbjudas så fler kommer in på arbetsmarknaden.

Ett jobb är nyckeln till en mer jämlik och jämställd tillvaro.

Jim Svensk Larm, socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävleborg

Moa Mörk, ledamot i regionala ungkommittén LO-distriktet

Deljar Dawood, ordförande SSU Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan