Annons

Annons

Annons

Kvinnodagen 2023

Insändare
Jämställdhet är frihet och allt börjar i plånboken!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Internationella kvinnodagen uppmärksammas varje år den 8 mars. Sedan 1978 finns den även med på FN:s lista över högtidsdagar. Men internationella kvinnodagen har funnits i över hundra år och har sitt ursprung i kampen för kvinnlig rösträtt som skedde i början av 1900 talet.

Vi ska vara innerligt tacksamma gentemot de kvinnor som under tidigare år gjort fantastiska insatser för att öka kvinnors rättigheter i samhället. År 1919 fick alla kvinnor kommunal rösträtt och blev valbara till kommuner och landsting. Vid valet 1921 väljs de fem första kvinnorna in i riksdagen varav en var Bertha Wellin, redaktör och sjuksköterska, som blev riksdagsledamot för högern i 14 år. Hon var också med och bildade det moderata kvinnoförbundet.

Annons

Arkivbild från omkring år 1925. Bertha Wellin, sjuksköterska och politiker. Hon var en av de första invalda kvinnorna i Sveriges riksdag vid valet 1921, och den första kvinnliga ledamoten för högern.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Moderaterna har haft många drivande föregångare som har inspirerat och varit stora förebilder så som Ebba von Eckermann, Cecilia Milow, Valfrid Palmgren, Stina Quint, Lilly Hellström, Jeanna Nilsson och många flera. Men vi får inte glömma våra duktiga kvinnor från vårt län Britt Mogård och Karolina Själander som har satt sina fotspår och är stora förebilder för oss.

Den 8 mars då vi sätter särskilt fokus på arbetet för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Även om Sverige är ett förhållandevis jämställt land finns det mycket kvar att jobba för. Bara inom hälso- och sjukvård finns många brister och ojämlikheter.

Vi måste få en jämställd vård. För att få det behöver mödra- och förlossningsvården bli bättre, vården moderniseras och kunskaperna kring kvinnors sjukdomar ökar.

Frihet och självbestämmande börjar i plånboken. Därför är det viktigt att identifiera vilka hinder som fortfarande finns för att kvinnor och män ska få samma möjlighet att tjäna egna pengar.

Arkivbild. Från en manifestation den 8 mars.

Detta börjar redan i skolan när vi gör olika val, vilket påverkar vår lön och karriär i framtiden.

Annons

I dag är det inte främst vid lönesättning som kvinnor får sämre förutsättningar än män, utan när arbetsinnehåll fördelas och vid befordringar, som i sin tur är bakomliggande faktorer för lönen.

Annons

Oftast är det kvinnorna som tar det största ansvaret för hemmet och barnen. Därför anser vi att man ska ha en flexibel barnomsorg. Erbjuda barnomsorg från 6 månaders ålder samt att erbjuda omsorg i större utsträckning på kvällar, nätter och helger.

Den 8 mars är en viktigare dag än många kanske tror. Fira den dagen då och fortsätt sedan fira resten av året, för kvinnor är alltid värd att hyllas inte bara den 8 mars utan varje dag året ut.

Birgittha Bjerkén ordförande Moderatkvinnorna Gävleborg, Maria Molin viceordförande Therése Hammarberg (M)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan