Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Linnéa, 17, får hela studiebidraget – det här är vad hon spenderar det på

Alla ungdomar som studerar får ett studiebidrag på 1 250 kronor från och med att de fyllt 16 år. Pengarna tar vårdnadshavaren emot fram tills att man är 18.

Vår Unga LjP-reporter Zein Ayrouta har intervjuat Linnéa Norén som får hela sitt bidrag av sina föräldrar, i syfte att ta reda på hur pengarna används.

Linnéa Norén är en av de unga som får hela sitt studiebidrag för att spendera som hon själv bestämmer.

Bild: Privat

Annons

Linnéa Norén är 17 år gammal och hon går naturvetenskapsprogrammet på Slottegymnasiet.

– Jag spenderar oftast studiebidraget på kläder, hygien- och skönhetsprodukter, mat och fika ute med vänner och även böcker. Utifrån mina personliga förutsättningar räcker pengarna, säger Linnéa Norén.

Linnéa Norén berättar att hon inte behöver betala för mat.

– All mat hemma betalar mina föräldrar för, däremot om jag vill äta ute i stället för den mat som lagas hemma så får jag stå för den kostnaden själv. Skolsaker betalar jag för själv. Men tack vare att skolan står för de mesta behöver jag bara betala för block och pennor vilket är en minimal kostnad, säger Linnéa Norén och fortsätter:

Annons

Annons

– Jag köper för det mesta kläder för mina egna pengar men med vissa undantag, ibland kan det hända att mina föräldrar betalar för exempelvis vinterkläder som täckbyxor eller jacka.

Kläder är något som Linnéa Norén ofta köper för sitt studiebidrag.

Bild: Zein Ayrouta

Linnéa Norén berättar att hon började ta hand om sitt barnbidrag när hon började i högstadiet och när det ändrades till studiebidrag fortsatt det som vanligt. Innan dess fick hon månadspeng.

– Jag får hela mitt CSN-bidrag direkt vid månadsskiftet och även pengar till att tanka min EPA, utöver det får jag pengar vid speciella tillfällen som födelsedagar och julaftnar. Jag försöker spara så mycket som möjligt men man kan alltid bli bättre.

Hon berättar att det är otroligt splittrat vad folk väljer att spenderar sina CSN-pengar på.

– Beroende på vilken situation man är i och vilka förutsättningar man har tror jag att pengarna är används till olika saker. Vissa är tvungna att spendera sina pengar på livsnödvändiga saker som mat, kläder och kanske till och med hyra. Medan andra har privilegiet att spendera sina pengar på vad de vill.

Läs även: Emma, 15: "Svårt att spara när det mesta har blivit dyrare"

Zein Ayrouta

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan