Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Emma, 15: "Svårt att spara när det mesta har blivit dyrare"

Hur långt räcker egentligen barnbidraget, endast till det absolut nödvändigaste? Eller räcker 1 250 kronor också till fritidsaktiviteter och bränsle till eventuella fordon?

Vår Ung-reporter Wilma Åsén har pratat med två niondeklassare, Rebecka Sundström och Emma Johansson.

De båda 15-åringarna Rebecka Sundström och Emma Johansson får båda ta hand om sina barnbidrag.

Bild: Wilma Åsén

Annons

Får ni månads- eller veckopeng eller får ni pengar efter behov?

– Jag får hela mitt barnbidrag och det är min månadspeng, men då får jag ju köpa det mesta själv, kläder och smink och så vidare. Men om jag ska köpa skor så brukar mamma och pappa lägga in pengar till just det, säger Emma Johansson. Bränslet till min A-traktor betalar mamma och pappa, men om jag till exempel skulle köra jättemycket mer än vanligt så skulle jag få betala det.

– Jag får pengar när jag behöver det, efter behov typ. Men om jag ska köpa kläder så är det ju jag som betalar det. Om jag ska köpa en ny jacka eller nya skor brukar mamma och pappa köpa det, det är ju mer nödvändigt än till exempel en ny tröja. Mamma och pappa betalar min fritidsaktivitet, medlemsavgift och andra sådana kostnader kring det men utrustning betalar både jag och mamma och pappa, det finns vissa saker som de köper och vissa som jag köper, säger Rebecka Sundström.

Annons

Annons

Sparar ni några av de pengar ni får?

– Nej, jag tycker inte riktigt att det räcker till det, speciellt inte när det mesta har blivit mycket dyrare, svarar Emma.

– Nej jag sparar inget, det är klart att man hade kunnat göra det men jag tycker att det är lite svårt, berättar Rebecka.

Mycket har blivit dyrare tycker Emma: "Ja man fick ju mer för pengarna förut."

Bild: Arkivbild

Har ni något extrajobb, vad lägger ni i så fall de pengarna på?

– Nej, jag har inget extrajobb men det hade varit roligt att få tjäna sina egna pengar och ha koll på sin egna ekonomi och kanske få lära sig lite mer om det, säger Emma.

– Nej inte jag heller, säger Rebecka och håller med om att det skulle vara roligt. Det hade också varit roligt att kunna köpa mer av de grejer som man vill ha men som inte är helt nödvändiga. Att man känner att man har tjänat pengarna själv och då får man de här sakerna som man vill ha, fortsätter hon.

Både Emma och Rebecka tycker att mycket har blivit dyrare.

Bild: Wilma Åsén

Har ni märkt någon skillnad på vad pengarna räcker till efter alla prisökningarna i samhället på det senaste?

Annons

– Ja, absolut. Om man ska köpa en helt ny tröja så kostar den runt 400 kronor, förut så kunde man ju få två tröjor för ungefär det priset, och det är lika med jeans. Ett par jeans kan kosta 600 kronor och jag tyckte att det var billigare förut, säger Emma.

Annons

– Ja man fick ju mer för pengarna förut. Det är samma sak när man åker till affären på rasterna, allting är så dyrt! Om man har tänkt köpa en sak och så kommer man till dit och ser priserna så är det nästan att man inte köper det bara på grund av det, fortsätter Rebecka.

Läs även: Linnéa, 17, får hela studiebidraget – det här är vad hon spenderar det på

Wilma Åsén

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan