Annons

Annons

Annons

Bjuråker

Insändare
Holmen har tystnat – det har inte bygderna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Holmen lyser med sin frånvaro i Svågadalen ifråga om sitt planerade vindkraftsindustriområde ’’Tigerberget’’. Namnet är för övrigt endast namnet på ett berg, området 3 600 ha det vill säga lika stort som Norrköping, har mer än ett berg. Vid ’’samrådet’’, på Holmens egen Herrgård i Hedvigsfors, (nov-22) utlovades från Holmens tjänstefolk efter förslag av undertecknad att utställningen skulle ställas ut på Svågagården– det pulserande hjärtat för Hudiksvalls kommun i dess aktuella bygd och hela landets flaggskepp för demokrati. Ett förslag som gavs för att inte bortse från hela bygdens möjlighet att ta del av informationen. Eftersom samrådet var begränsat att delta vid och för att många inte kände till det. Exempelvis fastighetsägare 7 kilometer ifrån planerat vindindustriområde hade ingen inbjudan.

Annons

Annons

Läs även: Replik: Holmens satsning på vindkraft innebär en ny fas

Men nu har Holmen meddelat att det inte ska ske. Och till inbjudan av kommunens demokratistrategi, den partiopolitiska folkvalda Svågadalsnämnden, om en öppen dialogkväll på temat vindkraft säger man nej. Istället lägger Holmen ett enkelt blad, med bild på projektledaren, och lite text i svågagadalens eget interna byahäfte ’’Svågadalsbladet’’. Det duger inte. Men det visar att Holmen har total nolltolerans och nonchalans för bygdens innevånare.

Självklart deltog vi som berörs nära vid dialogkvällen med Hela Sverige ska Levas engagemang. Men Holmen som i en replik av tidigare insändare säger sig vilja finnas i bygden 400 år till – med hänvisning bakåt i tid till den 400-åriga historia av baggböleri man redan haft – ser vi intet av. Det talar för sig själv.

I bildens vänstra sida (Stensjön, Nordanstigs kommun) planeras vindkraftsindustriområdet - mindre än 2 km från flitigt använt friluftsliv med bl a bad,fiske, skoter och jakt. Området berör fyra kommuner nära men placeras helt i Hudiksvalls kommun.

Inför det kommande samrådet med politikerna hoppas vi att dessa ser Holmens nonchalans för det som Hudiksvalls kommun beskriver som Bjuråkers gammelskogar, och deras bristande trovärdighet hos dess bygd och befolkning, som lever och lär i en demokratibygd.

Annons

Om detta vindkraftsindustriområde blir verklighet får fastigheterna ett utsatt läge och minskade fastighetsvärden berörs i samtliga berörda kommuner (Nordanstig,Ljusdal,Ånge). Vidare ge en minskad inflyttning, inte gynna Svågadalen långsiktigt med sitt utbud av skola, affär, föreningsliv, turism och friluftsliv med mera. Upplysningsvis har bygden redan idag utbyggd vattenkraft och bidrar till energiförsörjningen, så pass att fastigheter tidvis blir utan vatten och sjöar mer eller mindre töms helt.

Anette Sandström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan