Annons

Annons

Annons

Lilian Sjölund

ledare liberal

Lilian Sjölund
Varför högerextrema partier ska hållas utanför svensk utrikespolitik

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är politiskt obunden.

På söndagen eldades porträtt av Rasmus Paludan i Turkiet

Bild: Francisco Seco

Annons

Det började med en upphängd docka. Och slutar helt uppenbart inte med en koranbränning. Handlar det om yttrandefrihet, religionsfrihet eller Sveriges Nato-ansökan?

Det beror på vem som är avsändaren, vilka gränser man är ute efter att testa eller vilket målet är. Kanske måste inte regeringen reagera på varje extremyttring. Kanske borde journalisterna spara en skärva av förståelse för religionsfriheten, den som nu odelat ägnas yttrandefriheten. Båda friheterna är som bekant grundlagsskyddade. Och jämte demonstrationsfriheten själva fundamentet för en demokrati.

Men framför allt, har man tagit Sverigedemokraterna i regeringsbåten, får man ro den iland.

Opinionsbildare uttrycker allt oftare en önskan att Sverige borde vara mer som Finland, underförstått, svensk politik borde agera mer som vårt grannland. Men då ger man uttryck för historielöshet och usel kännedom om finsk politik, lagstiftning och kynne.

Annons

Rojavakommittéerna som låg bakom den uppmärksammade aktionen då en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyid Erdogan hängdes upp och ner intill Stockholms stadshus, har som mål att stoppa svenskt Nato-medlemskap. Det är fritt fram att tycka att aktionen var smaklös, men eftersom svenska regeringen befinner sig i ett känsligt läge i Nato-förhandlingarna visste inte ministrarna vilka kraftuttryck de skulle ta till för att fördöma aktionen – försvaret för yttrandefriheten i Sverige dröjde däremot. För det har Ulf Kristersson (M) och Tobias Billström (M) fått rättmätig kritik.

Annons

Däremot kan man undra om det verkligen hade varit ett hot mot yttrandefriheten om den danske högerextremisten Rasmus Paludan hade nekats tid och plats för sin koranbränning

Erdogan är egentligen bara intresserad av att pressa fram vapenleveranser och få kurder utelämnade till Turkiet. Men att spela ut det nationalistiska kortet på hemmaplan passar förstås utmärkt i den egna, stundande valrörelsen.

För svenskar är reaktionen obegriplig. Få av oss skulle gå ut och bränna ett lands flagga för att någon nation förolämpat en vald svensk statsminister.

Däremot kan man undra om det verkligen hade varit ett hot mot yttrandefriheten om den danske högerextremisten Rasmus Paludan hade nekats tid och plats för sin koranbränning, som han genomförde på lördagen inför ett stort medieuppbåd utanför turkiska ambassaden. Det är polisen som ger demonstrationstillstånd, men inget hade hindrat dem att välja en annan tid, en annan plats. Icke garanterad säkerhet är alltid ett argument. Vis av vad Paludan ställde till med under påskupploppen hade det inte varit en långsökt farhåga.

Annons

Rasmus Paludan har inga större mål än att förolämpa och provocera muslimer. Nu blev inte koranbränningen som han tänkt sig, säger han till Expressen. Och gråter en skvätt över att han är hotad. Enligt tidningen ETC är det högerextrema Nyheter Idag-journalisten Chang Frick som betalat såväl Paludans flygbiljett som demonstrationstillstånd.

Annons

Blasfemi är tillåtet i Sverige. Hur sekulär man än är så kan man inte vara så rigid att man inte förstår att troende blir illa berörda när deras heliga skrift eldas upp, offentligt. I det har statsministern rätt när han uttrycker sin sympati för alla muslimer som tagit illa vid sig.

Extrema partier är ett hot mot landets säkerhet. Det är därför de hållits utanför. Fram till nu.

Nu känner sig Jimmy Åkesson nödd och tvungen att försvara rasisten Paludan och kritisera statsministern. Med yttrandefriheten som förevändning.

Skärmdump från twitter.

Och på tisdagen kom signaler från Finland att Sverige ser ut att bli en belastning i den gemensamma Nato-ansökan; Kanske bör Finland fortsätta förhandlingarna på egen hand?

Annons

Värt att komma ihåg i sammanhanget är att en fråga som dominerat från de andra EU-ländernas politiker och journalister, inför det svenska ordförandeskapet, är SD:s inflytande på regeringen.

Våra grundlagsskyddade friheter är knappast hotade om dockor på andra länders presidenter kan hängas upp, demonstrationstågen fylla Stockholms innerstad eller en extremist elda upp koranen utanför turkiska ambassaden.

Däremot ger inte svensk utrikespolitik ett särskilt stabilt intryck just nu. Vi har till och med en sverigedemokrat som ordförande i riksdagens utrikesutskott. Extrema partier är ett hot mot landets säkerhet. Det är därför de hållits utanför. Fram till nu.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan