Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Harry Potter-fans pratar bok och film

I bibliotekets nya koncept “bok- och filmcirkel” läser deltagarna först en bok hemma, diskuterar den sedan på biblioteket och ser till sist filmen tillsammans.

Just nu tar de sig an hela Harry Potter-serien och nyligen var det dags för den tredje boken, Harry Potter och fången från Azkaban.

Althea Johansson är en av deltagarna i bok- och filmcirkeln.

Bild: Frida B Flinkfelt

Annons

Bok- och filmcirkel är ett populärt koncept som Ljusdals bibliotek har gjort med både vuxna och barn. Milva Jansson, bibliotekarie, berättar om hur de kom på idén.

– Det är lite av min mellanstadiedröm, säger Milva Jansson. Det är ett roligt samarbete med bion och det passar alla åldrar. Det kom från början som ett förslag från en ungdom att läsa böcker och sedan se filmen tillsammans, och jag nappade direkt.

Personerna delas upp i tre grupper; de som läst lite eller en del, de som läst hela boken och de som inte läst något alls. Sedan diskuterar de i grupperna boken, och till sist går de tillsammans och ser filmen. De ska ta sig igenom alla sju böcker och filmer.

– Syftet med dessa träffar är att främja kultur och läsning, berättar bibliotekschef Lisa Ångman. Vi vill visa koppling mellan film och böcker och vi pratar om deras likheter och olikheter och jämför.

Annons

Annons

Bibliotekarierna Matilda Kavallin, Milva Jansson och Lisa Ångman.

Bild: Frida B Flinkfelt

Varför just Harry Potter?

– Redan när Harry Potter kom förvånades man över hur stor grej det blev, svarar Milva Jansson. Magi är ett av många teman som alltid funkar genom alla tider. Boken tar även upp olika viktiga frågor som vi möter i vår värld, så som klassindelning, relationer, rasism och utanförskap.

– Jag tror att magi är inkörsporten, säger Lisa Ångman. Det är en lätt typ av fantasy som går hem i alla åldrar och Harry Potters värld ligger väldigt nära vår värld.

– Många som har känt sig utanför i det verkliga livet har kunnat identifiera sig i böckerna och känt sig hemma, fortsätter Milva Jansson.

Vilka är det som kommer och deltar?

– Det är mest barn i mellanstadieåldern, svarar Milva Jansson. Några äldre ungdomar och en och annan vuxen. Vi har max tjugofem platser och de har varit fulla varje gång. Det brukar vara en spridd könsfördelning mellan alla kön. Vi har fått mycket positiv respons, vilket är roligt, och samma personer återkommer ofta.

– Bion och biblioteket har samarbetat en hel del, bland annat på sportlovet körde bion en Lassemaja-film, och då tajmade vi in och hade en bokcirkel på en Lassemaja-bok. Det uppskattades bland barnen.

– Att träffas och diskutera böcker och sedan se filmen är väldigt populärt bland både barn och vuxna överlag, berättar Milva Jansson.

Annons

I cirkeln diskuteras det om allt från favoritkaraktärer till hårfrisyrer samt roliga händelser i boken.

Johanna Gustafsson var en av deltagarna som pratade Potter.

Bild: Frida B Flinkfelt

Annons

Vad är det då som gör Harry Potter så bra? Vi ställde frågan till några av deltagarna.

– Man kommer in i böckerna fort och blir så fast. Jag har sett filmerna innan men inte läst böckerna, så det blir som en morot att läsa böckerna nu när filmerna går på bio. Man blir så förvånad när man läser böckerna eftersom de innehåller mycket mer än filmerna. Det klipps bort så mycket i filmerna, berättar Johanna Gustafsson.

– Böckerna är nära verkligheten trots att det är fantasy, man kan lätt känna igen sig och det är så mycket mer än att läsa vetenskap, säger Althea Johansson.

Juno Evensson tycker att Harry Potter är väldigt spännande och att det är som att komma in i en ny värld.

Bild: Frida B Flinkfelt

Vilken Harry Potter-bok eller -film är din favorit?

– Jag har läst alla böcker och sett alla filmer förutom den sista, berättar Juno Evensson. Jag tycker att den femte är väldigt spännande. Det bästa i den tredje boken är när Hermione slår till Draco.

– Jag tycker om tredje boken och filmen, svarar Jonathan Kirsch. Jag gillar Sirius Black, trots att han verkar lite läskig och man tror att han är ond i början. Jag har läst första, andra och tredje böckerna och sett alla filmer. Jag tycker första är lite tråkig för att det inte händer så mycket, och den tredje är bäst.

Annons

Jonathan Kirsch gillar Sirius Black bäst.

Bild: Frida B Flinkfelt

Vilken karaktär är din favorit?

– Jag gillar Hermione, svarar Johanna Gustafsson. Hon är tuff, påläst och lite av räddaren i nöden. Det kan ju förändras med tiden men just nu är hon min favorit.

Annons

– Hermione är min favorit, säger Althea Johansson. När jag var liten såg mitt hår ut som hennes och mamma har berättat att jag inte ville ha sommarlov för jag ville ha mer läxor.

Vilken karaktär är du mest lik?

– Harry Potter, med tanke på håret, svarar Jonathan Kirsch.

– Jag är mest lik Hermione, svarar Althea Johansson. En gång hade jag på mig Hogwartskostymen på Ica och då var det en liten tjej som pekade på mig och sa till sin pappa “Kolla, Hermione”.

Det som framgick av gruppens diskussion var att i filmen saknades det mycket jämfört med boken, så som många karaktärs- och miljöskildringar.

Frida B Flinkfelt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan