Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Så var de franska elevernas dagar i Ljusdal

Det var full aktivitet för de franska elever som gästade Slottegymnasiet nyligen.

Köttbullar, skridskoåkning och bowling var några av aktiviteterna.

Vår Ung-reporter Iben Strandberg hängde med under veckan.

Franska elever som pluggar svenska hemma i Caen besökte nyligen Slottegymnasiet.

Bild: Iben Strandberg

Annons

Måndag

Fransoserna anlände under måndagskvällen 9 januari. De möttes upp av värdfamiljerna och fick tid att installera sig i sina boenden för veckan.

Tisdag

Under tisdagen blev det dags att upptäcka lite mer av Ljusdal. Dagen började med ett besök i Ljusdals kyrka där både franska och svenska elever fick tid att kika runt och upptäcka samt ställa frågor och lyssna till prästen Magnus Boäng som talade lite om kyrkans historia.

Efter det blev det sopplunch hemma hos Catarina Boäng, franskalärare på Slottegymnasiet. Dagen fortsatte på Ljusdals museum där de fick ta del av både Ljusdals historia och ett skådespeleri där de fick klä ut sig i gammaldags kläder och spela rollspel.

Annons

Sen eftermiddag spenderades med lite vad man själv kände för. Några elever gick in till centrum för att gå i affärer medan andra åkte direkt hem för att förbereda middag och vila.

Annons

Onsdag

Onsdagen blev en mycket spännande dag då hela kompaniet begav sig till Järvzoo. Även om vädret inte såg så lovande ut på morgonen med regn och slask så var gänget lika taggade ändå.

Många djur hade de franska eleverna aldrig tidigare sett, så därför tyckte många att det var roligt.

Bild: Iben Strandberg

Väl framme vid Järvzoo kikades det runt en stund i rovdjurscentret där kanske det mest spännande var att se vargarna genom de stora glasfönstren. Väl inne i parken hördes flera “wow” när vi traskade förbi de olika sorters djuren. Hamburgergrillning och fika hanns också med innan det blev dags för hemgång.

Kvällen spenderades med “häng” hemma hos varandra där det bland annat spelades spel och bjöds på fika.

Torsdag

På torsdagen var det dags för de franska eleverna att hänga med till skolan. Under morgonen fick de hänga med respektive korrespondent under deras lektioner och efter det fick de franska eleverna testa på längdskidåkning tillsammans med några treor från barn- och fritidsprogrammet på Slottegymnasiet.

Svensk mat? Då blir det köttbullar så klart!

Bild: Iben Strandberg

När skolan var slut för dagen möttes franska och svenska elever upp igen för att sedan laga svensk mat i skolans kök. Det var full fart i köket och i grupper lagade de olika rätter för kvällen. På menyn stod bland annat köttbullar, mos och brunsås, kaviarmackor samt kladdkaka och hallonkaka till efterrätt.

Annons

Annons

Fredag

Fredagen bjöd sedan på en ännu mer aktivitetsfylld dag. På morgonen fick fransoserna testa på att åka skridskor med hjälp av elever från Slottegymnasiets NIU bandyinriktning.

Med tanke på att det var några elever som åkte för allra första gången blev det några fall, men överlag tyckte de att det var mycket kul. Sedan åkte några fransoser till Järvsöbacken för att testa på att åka slalom medan andra curlade.

Kvällens middag blev sedan blandad, vissa åt och lagade mat hemma hos varandra medan vissa åt på restaurang. Sedan spenderades kvällen med fartfylld bowling.

Efter det åkte nästan alla iväg till IP för att se på bandy. Fransosernas första bandymatch blev en succé och det ropades hejaramsor på både franska och svenska.

Lördag

Lördagsförmiddagen spenderades på Kajevall där madrass- och pulkaåkning var huvudaktivitet. Detta var också nästan första pulkaåkningen någonsin för många av de franska eleverna vilket gjorde det mycket underhållande för både svenska och franska elever.

Det var pulkapremiär för flera av de franska eleverna.

Bild: Iben Strandberg

Lördagen var också en “familjedag” då man kunde ta med familjemedlemmar som fick vara med på det roliga. Efter korv- och hamburgergrillning, eldning och en del sång blev det dags för hemgång.

Sedan väntade en riktigt trevlig kväll som spenderades på Röda Kvarn. Väl där åts det pizza medan vi inväntade kvällens musikarrangemang som ordnades av föreningen Imagine, Gävleborg. Det bjöds på otroligt vacker sång som publiken fick njuta av.

Annons

Efter det spelade eleverna sällskapsspel och umgicks tills kvällens nästa musiknummer framträdde. Tre av de franska eleverna gick upp och spelade vackra stycken på pianot som stod på scenen. Resterande publik jublade när de var klara. Efter det blev det allsång på alla möjliga språk och sedan tackades det för kvällen.

Annons

Söndag

Bussen tillbaka till Stockholm gick sedan på söndagsförmiddagen. Det blev en känslosam stund där många tårar fälldes, men vi gladde oss också åt att det bara är några veckor tills vi ses igen.

– Det har varit en fantastiskt rolig vecka, en av de bästa jobbveckorna jag haft, säger Catarina Boäng. Så positiva ungdomar från Frankrike, och de svenska familjerna har tagit hand om om sina franska elever så bra.

De nyvunna vännerna sa "au revoir" på söndagen. Men om några veckor möts de igen – i Frankrike.

Bild: Iben Strandberg

Tyvärr är denna händelserika vecka nu slut, men för det är det inte slut på det roliga. I slutet av februari får de svenska eleverna åka till Caen för att i stället spendera en vecka där med fransoserna. Nu laddar vi om och säger au revoir till våra franska vänner tills vi ses igen i februari!

Läs även: Franskt finbesök – fick uppleva Ljusdals bästa sidor

Iben Strandberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan