Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Franskt finbesök – fick uppleva Ljusdals bästa sidor

Under dagarna 9 till 15 januari hade Ljusdal finbesök hela vägen från Caen i Frankrike.

De ettor och tvåor som läser franska som moderna språk på Slottegymnasiet fick äran att under veckan vara värdfamiljer åt tolv franska elever som läser svenska i skolan.

Vår Ung-reporter Iben Strandberg var en av Slotteeleverna som fick franska kompisar under veckan.

Lycée Victor Hugo är en av två franska skolor som erbjuder svenska som moderna språk i gymnasiet. De tolv franska eleverna som studerar språket har nu fått möjlighet att testa sina svenskkunskaper genom en utbytesvecka i Ljusdal.

Sidonie och Logan var två av de franska eleverna som gästade Ljusdal.

Bild: Iben Strandberg

Sidonie, 17, och Logan, 17, är två av de franska eleverna som hängt med under veckan. De har upplevt många nya saker och är nöjda med veckan.

– Min favoritdag var fredagen, säger Sidonie. Det var roligt att åka skridskor och curla eftersom jag aldrig gjort det förut, det var spännande.

Annons

Skolans bandyelever instruerade när de franska ungdomarna skulle prova på skridskor.

Bild: Iben Strandberg

Annons

Läs mer om de franska elevernas vecka på Slottegymnasiet.

Logan tyckte istället att det torsdagen var bäst eftersom att han fick chansen att hänga med i skolan.

– Det var roligt för att skolan var så fin, säger han. I Frankrike har vi mest enfärgade korridorer som blir lite tråkiga, här var det istället färgglatt och vackert överallt.

Vad tyckte ni var konstigast med Ljusdal? Och vad var bäst?

– Det konstigaste är att ni äter middag så tidigt, säger Logan. I Frankrike äter vi middag närmare åtta på kvällen så det blev lite skillnad när vi kom hit. Det bästa var att se gymnasiet.

– Jag tycker det konstigaste är att det är så många som går utan ryggsäck till skolan, säger Sidonie. Hemma har vi så mycket läxor och skolarbete att vi måste ha en ryggsäck med oss varje dag. Det är mycket svårt att bara välja en sak som var bäst med Ljusdal, men jag tycker att snön här är underbar så det får bli det.

Snön var bäst, tyckte franska Sidonie.

Bild: Iben Strandberg

Annons

Catarina Boäng, franskalärare på Slottegymnasiet, tycker att veckan varit intensiv men att det också givit mycket tillbaka.

– Det känns som att vi alla, både lärare och elever fått en massa energi och inspiration av att möta franska och fransoser lite mer på riktigt än att bara läsa i en lärobok. Det som varit extra roligt är att utbytet blir så ömsesidigt eftersom de läser svenska i Frankrike och vi franska här. Alla får chansen att testa sina språkkunskaper.

Iben Strandberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan