Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Alma från Färila var med och stämde staten: "Vi ska prova våra mänskliga rättigheter"

Att engagera sig i klubbar och föreningar som ung ger en stora möjligheter att vara med och bidra till en bättre framtid och göra skillnad.

Detta är tredje delen i Unga LjP:s serie om engagerade ungdomar. Vi har träffat Alma Andersson, 20, som engagerar sig för klimatet.

Alma Andersson från Färila engagerar sig i kampen för klimatet.

Bild: Lovisa Persson

Annons

I och med klimatförändringarna som märkbart påverkar vår planet är det fler och fler som väljer att engagera sig för att göra skillnad. Alma Andersson är en av dem.

Alma är 20 år och bor i Färila. Hon är en äventyrlig tjej som tycker att rättvisa är viktigt.

– Jag tycker om att leva livet och ha kul och försöker njuta av livet medan det går, berättar Alma.

Alma gick humanistiska programmet i Gävle och jobbar just nu inom äldreomsorgen i Färila. Snart bär det av mot Jämtland för arbete på en fjällstation. Utöver detta går Almas tid till att engagera sig i miljöfrågor.

– Det är svårt att säga exakt när mitt intresse startade, förklarar Alma.

Hon menar att intresset vuxit fram med tiden i och med att hon lärt sig mer och mer. Hon började engagera sig i en grupp med sina kompisar när hon gick i gymnasiet. Sedan dess har hon synts i flera sammanhang och på olika plattformar.

Annons

Annons

Alma har tillsammans med andra unga varit med och startat gruppen Aurora, som just nu har drygt 600 medlemmar i åldrar från 7 till 26 år. Efter mycket förberedelser skickade de, den 25e November, in en stämningsansökan mot staten. De stämmer staten för bristande klimatarbete i hopp om förändring.

– Vi ska prova våra mänskliga rättigheter i domstol, förklarar Alma.

Alma Andersson är aktiv i gruppen Aurora, som har stämt svenska staten för bristande klimatarbete.

Bild: Lovisa Persson

Oavsett om de “vinner” eller inte är det ett sätt att driva aktivism på och få uppmärksamhet i frågan, menar Alma.

“Fridays for future” är ett uttryck som ofta hörs när klimatförändringar och aktivism kommer på tal. Men vad är egentligen “Fridays for future”, eller FFF som det ibland kallas? Jo, det är en rörelse som startades av Greta Thunberg och finns både nationellt och internationellt. Det är främst skolungdomar som strejkar från sina lektioner för att i stället demonstrera och tillsammans kräva åtgärder mot den globala uppvärmningen. Alma är en av de många ungdomar som är engagerade i Fridays for future. Mest i den svenska gruppen men hon har även varit med internationellt.

Annons

Alma Andersson skolstrejkade tillsammans med Supatcha Pawe utanför kommunhuset hösten 2020.

Bild: Christer Nilsson

Annons

För den som skulle vilja sätta sig in mer i ämnet berättar Alma att en bra start är att läsa på, men att det samtidigt inte är en tävling om vem som kan mest. Det lättaste sättet är sedan att sluta sig till en redan befintlig grupp eller starta en egen.

– Det viktiga är att veta vad som händer för att förstå varför det är viktigt att agera, menar Alma.

Inspireras du av hennes engagemang? Fundera över vad som skulle intressera dig, ta reda på vilka föreningar som finns nära och hör av dig till någon ansvarig.

Lovisa Persson

Läs även: De skolstrejkade utanför kommunhuset – global klimataktion

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan