Annons

Annons

Annons

Unga LjP

När skidåkarna kommer ska allt vara klart

Vad händer i skidbacken innan vintersäsongen drar igång?

I Järvsöbacken som brukar krylla av folk kan man just nu endast skymta tomma liftar och ensamma snökanoner.

I skidhyran är det däremot full fart, det finns mängder av skidor som ska vallas, pjäxor som ska packas upp och scheman som ska läggas.

Malin Hjälm ansvarar för skiduthyrningen i Järvsöbacken.

Bild: Frida B Flinkfelt

Annons

Vår Ung-reporter Frida B Flinkfelt har träffat Malin Hjälm, huvudansvarig för skiduthyrningen i Järvsöbacken, för att ta reda på vad de egentligen gör innan skidbacken öppnar och skidsäsongen drar igång.

– Jag har jobbat här i 19 år, berättar Malin Hjälm. Jag och min familj flyttade hit år 2003 och då fick jag extrajobb som skidlärare, eftersom jag har tidigare erfarenhet som skidlärare i Österrike. Helt plötsligt fick jag hoppa in och jobba i hyran och då tyckte jag att det var så kul så jag fastnade och blev kvar.

Vad är det bästa med att jobba i skidbacken?

– Det är roligt att träffa alla glada människor, svarar Malin Hjälm. Vi har många stammisar som vi känner igen och de känner igen oss. Vi i personalen jobbar nära varandra och det är extra kul att jobba med så många unga och få se deras utveckling.

Annons

Annons

Vad gör ni nu innan alla turister och besökare kommer?

– Redan i april beställs skidorna för den kommande säsongen, så just nu tar vi emot många leveranser med bland annat skidor och pjäxor, berättar Malin Hjälm. Skidorna ska tas emot, packas upp, vallas, märkas och ställas i ordning för att kunna hyras ut. Vi får in skidor som ska hyras ut men också de som ska säljas. Jag anställer även ny personal inför kommande säsong och utbildar den nya personalen.

Malin Hjälm berättar att de vanligaste kunderna just nu är barnfamiljer som bor här i trakterna. Hon berättar även att de har ett inbytessystem där man får byta in grejer som är köpta här och då får man rabatterat pris på nyinkommen begagnat-utrustning.

– Detta är vanligt bland småbarnsfamiljer då barnen växer och behöver ny utrustning varje år, säger hon.

De nya skidorna beställdes redan i april.

Bild: Frida B Flinkfelt

Vad behöver man ha för kunskaper?

– Vi tittar inte på betyg utan hur man är som person, svarar Malin Hjälm. Det är viktigt att man ska vilja hjälpa människor. Det är såklart ett plus om man själv åker skidor, dels för att ha bättre koll på det man pratar om men också för att kunna förmedla den härliga känslan av att stå på ett par skidor, det är svårt att sprida den känslan om man själv inte åker. Vi utbildar vår personal själva, jag skulle säga att vi är bra på det eftersom vi är vana med ny personal varje år.

Annons

Vilken är den största utmaningen?

– Vårt största mål är att ha medarbetare som är hundra procent nöjda, berättar Malin Hjälm. Är våra medarbetare nöjda blir våra gäster nöjda. Det krävs mycket tid och planering så det är kul när man lyckas.

Annons

Om några veckor är det åter full fart i skidbacken.

Bild: Stefan Westerlund

Hur ser en vanlig dag för dig ut?

– Jag börjar dagen klockan åtta med att titta mejlen, ofta har det kommit förfrågningar från kunder och då svarar jag på dessa. Jag tittar även på schemat för att se vilka som jobbar idag. Dagarna skiljer sig lite om man jämför med nu eller när vi är i säsong. Just nu är det mycket planering, schemaläggning, utbildningar, varor som ska plockas upp och ta emot leveranser. Det är ofta krångel med leveranserna just nu och det är många förseningar på grund av kriget i Ukraina.

Malin Hjälm berättar att alla arbetsledare sätter mål för säsongen, både personliga mål och mål för sina medarbetare.

– Det blir en helt annan struktur med mål, säger Malin Hjälm, och jag som är en tävlingsmänniska tycker det är extra kul när man lyckas nå sitt mål.

Eftersom ni jobbar i ett serviceyrke möter man ju många olika sorters människor, hur gör man om det kommer besvärliga/besvikna kunder?

– Ofta har personer som är missnöjda gått och laddat upp sin ilska, förklarar Malin Hjälm. Det bästa man kan göra då är att ta sig tiden att lyssna och visa att man är förstående, samt försöka lösa problemet. Vi ser till att vara tillmötesgående från början.

Annons

Pjäxor som gör ont går bort, tycker Malin Hjälm.

Bild: Frida B Flinkfelt

Vad är dina bästa tips för en lyckad dag i skidbacken?

Annons

– Jag tycker att det är viktigt att ha bra utrustning. Gamla pjäxor som gör ont i fötterna går helt bort, då är det bättre att köpa nya, tipsar Malin Hjälm. Jag gillar absolut inte att frysa så det är viktigt att vara rätt klädd. Jag brukar alltid hänga på låset och vara ute tidigt, precis när liftarna öppnar, då är det fint nypreppat manchesterföre i backarna.

Malin berättar att trots att hon är en erfaren åkare gillar hon att ta skidlektioner.

– Jag brukar ta en skidlektion varje år i början av säsongen, säger hon. Det är roligare att åka när man har något tips eller trix att tänka på. Och det viktigaste, glöm inte fikat, säger Malin Hjälm och skrattar.

Frida B Flinkfelt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan