AnnonsDina Försäkringar Mitt

Allt fler eldar i kamin för att sänka elkostnaden - risk för fler bränder under julen

Under jul och nyår ökar risken för bränder i hemmet. En anledning är att allt fler eldar i kaminen för att sänka elkostnaderna samt tänder levande ljus. I år är det därför extra viktigt att ha koll på att brandvarnaren fungerar – och att du har tecknat en hemförsäkring.

– Elda långsamt. Två till tre kilo ved per timme är en bra riktlinje att hålla sig till, säger Jonas Eriksson, skadechef på Dina Försäkringar Mitt.

Allt fler nyttjar sin kamin för att sänka elförbrukningen. Det kan leda till än fler bränder under julen 2022.

När vintermörkret sakta lägger sig som ett täcke över vårt avlånga land tänder allt fler levande ljus för att skapa en mysig stämning i hemmet. Samtidigt är risken för bränder extra stor under jul och nyår. Enligt Jonas Eriksson, skadechef på Dina Försäkringar Mitt, är det alltid en topp med bränder runt den tiden.

– Det är många som tror att bränder bara händer andra, inte mig. Därför vill vi upplysa allmänheten om riskerna samt ge tips och råd kring bland annat levande ljus. Vi hoppas att alla som läser den här artikeln kommer att vara extra försiktiga i år så att de kan fira en trevlig jul, säger han.

Så eldar du för att undvika skador

Jonas Eriksson, skadechef på Dina Försäkringar Mitt.

Jonas Eriksson berättar att en anledning till att bränderna ökar strax före, och under julen, beror på att det är många som plockar fram levande ljus och håller på mycket i köket. Småbarn eller djur är också en extra risk och när det blir fler personer på en liten yta tappar man lätt kontrollen.

– Du kan minska risken för bränder genom att vara uppmärksam och försiktig. Ha bara tända ljus i det rum där du befinner dig. Glöm inte att släcka alla ljus när du lämnar rummet, säger han.

Här är några konkreta tips för att undvika brand i juletid

Inför den mörka årstiden ökar riskerna för brand i bostäderna med många levande ljus och dekorerade granar.

Det räcker inte alltid med att vara försiktig, men det finns några saker som du kan göra för att vara beredd ifall olyckan skulle vara framme. Ha alltid en fungerande brandvarnare hemma, en brandsläckare och en brandfilt.

– Lär dig hur brandsläckaren fungerar och placera den på ett lättillgängligt ställe, säger Jonas Eriksson och fortsätter:

När det gäller brandvarnaren bör du byta batteri en gång om året, till exempel i december.

Läs mer om Dina Försäkringar och hitta kontaktinformation till ditt närmaste kontor här

Det är även viktigt att ha en försäkring. Beroende på hur du bor, om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller villa, kan du teckna olika typer av försäkringar. Bor du exempelvis i en hyresrätt ska du ha en hemförsäkring som täcker merkostnaderna ifall du inte kan bo kvar och ersätter egendomen du har.

– Om du har en Villa-Hemförsäkring med fullvärde och huset brinner ner, har du ett skydd i försäkringen för att återställa ett likvärdigt hus, samt även ett skydd för den egendom som du äger, avslutar Jonas Eriksson.

Läs mer om Dina Försäkringars hemförsäkring här - räkna ut ditt pris direkt

Inbäddat innehåll

Dina Försäkringar har Sveriges nöjdaste kunder inom sakförsäkring, privat och företag - läs mer om utmärkelsen här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Ljusdals-Postens redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Till toppen av sidan