Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Efter kritiken – följ med Sigrid och Julia en fredagskväll i epan

Det pratas mycket om A-traktorer bland vuxna idag och det finns många blandade åsikter.

Allt från att de är i vägen – eftersom de bara går 30 km/h – till att det är en dålig miljö för unga, medan vissa menar att det är en fin gemenskap och att det är härligt att se unga som är ute och har kul.

Unga LjP:s Frida B Flinkfelt har träffat några av Ljusdals ungdomar för att höra hur de som själva kör epa ser på saken.

Sigrid Svedberg och Julia Näslund Foto: Frida B Flinkfelt

Bild: Privat

Annons

Sigrid Svedberg tycker att epa-förare får mycket kritik.

– Folk tycker att det går för långsamt i trafiken, och att vi står för många på parkeringen. Jag tar inte åt mig, men eftersom jag sköter mig vill jag inte få skit i onödan, berättar hon.

Julia Näslund håller med om att det är mycket klagomål.

– Folk kör för fort, skräpar ner och förstör för andra, det är klart att de vuxna har åsikter om det, säger Julia Näslund. Mamma brukar berätta om inlägg från till exempel Facebook där folk ofta är upprörda på epa-förare. Poliserna brukar prata med oss direkt om regler och såna saker men inte folk, de skriver på internet istället.

Är det mycket alkohol och droger i denna kultur?

Annons

– Mest alkohol, jag hade inte hört något om droger förrän jag läste om det i tidningen, svarar Sigrid Svedberg.

Annons

– Ofta dricker folk vart man än åker, men man märker inte av droger. Dock hör jag mycket om ungdomar i samma ålder som säljer och bidrar, inte våra vänner men folk i samma ålder och som man är på samma ställe som, berättar Julia Näslund.

Båda tjejerna tycker att det är svårt att visa att just de sköter sig, eftersom det är många som inte gör det. Eftersom det varit mycket droger och många som kör olagligt så blir fler stoppade, trots att de är oskyldiga.

– Vi får nog bara fortsätta bete oss och hålla oss undan, säger Sigrid Svedberg.

– Vi tror också att vi bara måste fortsätta sköta oss och försöka visa det för andra utifrån, berättar Olivia Olsson, och Evelina Eriksson håller med.

En vanlig fredagskväll på parkeringen. Foto: Frida B Flinkfelt

Bild: Privat

– De vuxna borde sluta klaga och prata med de unga istället. Det blir lätt att om folk har blivit irriterade en gång så blir de automatiskt mer irriterade bara av att se en epa. Det känns som att folk stör sig bara för att störa sig, säger Roja Hylander.

– Det är många unga som sköter sig och inte skapar några olyckor, men de märks inte lika väl eftersom det bara är de som missköter sig som sticker ut och får uppmärksamhet utifrån, fortsätter hon.

– Det är jättetrevlig stämning ute på och en bra gemenskap, tycker Stina Hellen. Man får många nya vänner och träffar nytt folk som man inte hade träffat annars. Det är dumt att vuxna har så många fördomar om att alla dricker och förstör. Man borde inte dra alla över en kam.

Annons

Ute kan det vara blåsigt och kallt, men inne i epan är den mysigt och ombonat. Foto: Frida B Flinkfelt

Bild: Privat

Annons

Vad tycker ni om de som beter sig illa, kör olagligt eller förstör?

– Det är jättetråkigt att folk inte ska kunna sköta sig. Det framhävs bara när folk gör dåliga saker och inte när folk gör något bra, och då hör man ju bara om de som beter sig illa, säger Sigrid Svedberg.

– Det är jobbigt när folk förstör eftersom det går ut över oss andra, förklarar Julia Näslund. Alla drabbas av kollektiv bestraffning, som att de till exempel behöver stänga av parkeringar där vi brukar hänga. Jag förstår att de behöver stänga av eftersom det blir stökigt, men det kändes tryggare när man kunde sprida ut sig och hänga i sina smågrupper var för sig. Nu när det finns så få ställen att vara på blir det att man kommer närmre de som inte beter sig eller dricker och knarkar.

– Det är inte bara epa-förare som kör ”illa”, det är jättemånga bilförare som kör rattfulla eller kör för fort, men det uppmärksammas inte lika mycket, säger Felicia Blom, och Stina Hellen håller med.

– Polisen borde stanna och kontrollera bilar lika ofta som de stannar epor, tycker hon.

Felicia Blom och Stina Hellen Foto: Frida B Flinkfelt

Bild: Privat

Varför skaffade ni epa från början?

– För att kunna ta sig lättare till olika ställen, svarar Sigrid Svedberg. Eftersom jag bor en bit utanför Ljusdal är det lättare att träffa vänner när man vill. Man får många nya kontakter men man försöker hålla sig undan från de som inte sköter sig.

Annons

– För att ha friheten att åka vart man vill. Nu när jag har epa skulle jag inte kunna tänka mig ett liv utan den, berättar Julia Näslund. Man får många fler kontakter och nya vänner.

Hur kan ni unga bidra till en bättre stämning?

Annons

– Man måste vara sig själv och vara trevlig mot alla, då blir stämningen bra, tycker Vide Eklund Andersson. De vuxna borde komma ut och se hur det är ute, inte bara sitta och klaga på Facebook. De måste kunna släppa loss lite själva.

– Vi unga måste tänka på att inte skräpa ner och inte supa eller ta droger, tycker David Sinani.

– Mindre nedskräpning och att vara trevligare mot polisen, tycker Felicia Blom. Det borde även vara tydligare regler. Man får böter av polisen om man kör för många men det står inget i AM-boken eller på Transportstyrelsen att man inte får åka fler.

David Sinani och Vide Eklund Foto: Frida B Flinkfelt

Bild: Privat

– Jag förstår att folk inte kommer sluta dricka, men de kan ju försöka tagga ner lite. Oftast blir det bråk kring alkohol, berättar Julia Näslund. Folk måste även vara trevligare mot polisen, polisen gör sitt jobb och håller oss trygga, håller båda tjejerna med om. Vi måste ha en bättre relation med polisen så att det blir en bättre stämning bland både vuxna och oss unga. Är vi trevliga mot polisen är de trevliga tillbaka. Det är klart man kanske blir trött om man blir stoppad flera gånger på en kväll när man inte gjort något olagligt, men då är det troligtvis eftersom någon annan ställt till med något eller har kört olagligt och då kollar de ju fler.

Annons

– Föräldrarna borde även ta mer ansvar om deras barns A-traktorer går olagligt, eftersom de utgör en fara för oss andra, tycker Julia Näslund.

Vide Eklund Andersson tycker att epornas hastighet borde höjas till 45km/h, vilket Roja Hylander och Olivia Olsson håller med om.

– Det är faktiskt inte vi som väljer att åka 30, säger han.

Felicia Blom berättar även hur folk ofta kör för nära eller blir irriterade över hastigheten och menar att de som kör epa inte kan rå för att de måste köra så långsamt.

Annons

– Bilister kör om som idioter och många kör väldigt tätt inpå, tillägger Rebecka Sundström och Nova Wikström.

Rebecka Sundström, Evelina Eriksson, Olivia Olsson, Roja Hylander och Nova Wikström Foto: Frida B Flinkfelt

Bild: Privat

Avslutningsvis har flera av ungdomarna förslag på hur stämningen på byn kan bli bättre. Exempelvis att föräldrarna har bättre dialog med sina barn och att polisen har bättre relation till ungdomarna. Sigrid Svedberg tycker att kommunen borde göra något för alla epa-intresserade.

– Eftersom en stor del av kommunens ungdomar är epa-förare och deltar i epa-kulturen, tycker jag att kommunen borde lägga ner pengar på en parkering eller en speciell plats där vi verkligen får vara, säger Sigrid Svedberg. Felicia Blom håller med henne.

– De borde göra en parkering där alla får stå, menar hon.

Frida B Flinkfelt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan