Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Årets unga snillen fick pris: "Bra lärare gör att matten blir kul"

I samband med öppet hus på Slottegymnasiet delades matematikstipendier ut till två elever.

Eleverna hyllas för sitt intresse för matematik och matematiska skicklighet med en resa till Sonja Kovalevsky-dagarna i Örebro.

Vår Ung-reporter Lovisa Persson var på plats och träffade de båda stipendiaterna.

Moa Nordlund och Ami Eriksson blev årets mattestipendiater på Slottegymnasiet. I november åker de till Örebro universitet och Sonja Kovalevsky-dagarna. Foto: Lovisa Persson

Annons

Sedan världsmatematikåret år 2000 har Sonja Kovalevsky-dagarna arrangerats årligen, till minne av världens första kvinnliga matematikprofessor. I år hålls de vid Örebro universitet.

Sonja Kovalevsky var en rysk matematiker och skönlitterär författare. År 1884 blev hon Sveriges första kvinnliga professor och världens första kvinnliga matematikprofessor. Syftet med Sonja Kovalevsky-dagarna är att öka intresset för matematik bland ungdomar. Varje gymnasieskola inbjuds att skicka två elever till matematikdagarna.

Annons

Annons

Sofja Vasiljevna Kovalevskaja använde sig av författarnamnet Sonja Kovalevsky. Hon var en rysk matematiker och skönlitterär författare, som blev Sveriges första kvinnliga professor.

Bild: Arkivbild

I år tilldelades Ami Eriksson, 18, och Moa Nordlund, 18, det årliga matematikstipendiet på Slottegymnasiet. De båda går tredje året på naturvetenskapliga programmet.

– Att vi har en så bra lärare gör att matten blir kul. Vi har även en bra klass där vi hjälper varandra som gör att man vill utvecklas, säger Moa Nordlund

– Det känns väldigt bra när man kan lösa svåra uppgifter, fyller Ami Eriksson i.

Moa Nordlund berättar att hon alltid har tyckt om matte men att intresset ökade starkt när hon började gymnasiet.

Ami Eriksson berättar att hon alltid har tyckt att matte har varit lätt men inte särskilt roligt. När hon började på gymnasiet blev det en helt annan grej och mycket roligare.

– Jag tror att det beror mycket på att det är en annan miljö att gå på natur jämfört med högstadiet tillsammans med de som inte är matteintresserade, säger Moa Nordlund

Stipendiet sponsras av mekanföretagen Exte i Färila och Peges i Ljusdal och delades ut av Lina Bylund, Exte och Lars Wallström, Peges. Foto: Lovisa Persson

Hur kändes det att få stipendiet?

Annons

– Det kändes jättebra, säger Ami Eriksson och Moa Nordlund instämmer.

De berättar att det kändes kul att deras arbete har givit resultat. De båda känner sig hedrade och uppskattade av att bli uppmärksammade.

Ami Eriksson har inte riktigt bestämt sig hur hon vill studera vidare men tänker sig något mer avancerat.

– Kanske någonting med matte, det vet man aldrig, avslutar Ami Eriksson.

Lovisa Persson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan