Hur och när fick du ett sådant stort intresse för fotboll?
– Det började med att jag följde med en kompis på en fotbollsträning 2018. Jag tänkte egentligen bara testa på att träna eftersom jag hade haft ögonen öppna för fotbollen innan, men det var faktiskt riktigt kul. Efter det började jag följa med på fler träningar och sedan fastnade jag ordentligt för sporten.
Varför valde du att utbilda dig till domare?
– Om jag ska vara ärlig så vet jag inte riktigt. Jag hörde om en domarkurs som mina kompisar skulle gå på så jag tänkte att jag lika gärna kunde följa med. Jag såg det som en rolig grej liksom och när jag dessutom hörde att jag skulle få betalt för att vara domare så valde jag att satsa mer på utbildningen.
Annons
Många unga domare upplever idag ett emotionellt övergrepp på planen, bland annat från publik, spelare och tränare. Hur känner du kring detta?
Annons
– Ja, absolut. Det är klart att jag har känt så, det tror jag nog de flesta unga domare också relaterar till. En gång var det ett poolspel jag dömde och då var det en tränare som skrek "håll käften" rakt ut på planen. Just vid det tillfället kändes det inte kul alls att vara domare, men som tur var blev hela grejen anmäld och jag har gått vidare. Det är tråkigt att sådana tränare kan förstöra hela upplevelsen som domare, det är nog många domare som tar åt sig mer och kanske till och med slutar efter sådana situationer.

Tråkningar och tuffa ord, men fotbollsvardagen bjuder också på glädje för Yara Ayrouta.
Bild: Anders Forselius
Känns det någon gång jobbigt att gå ut på planen och döma?
– Ja, ibland så känns det väldigt jobbigt. Speciellt när jag ska döma matcher där yngre killar spelar. "Hon är ju tjej, hon kan inte döma" och "hon kommer ju inte ens kunna döma bra" är något jag ofta hör i de sammanhangen. Man känner sig ganska utsatt på planen, som att ingen vill ha en där och det förstör verkligen för ens självkänsla.
Vad är det som gör att du fortsätter?
– Man får bara fortsätta tänka framåt. Det är ju faktiskt ett jätteroligt jobb och man ska inte låta andra förstöra det för en, och även om allt gått dåligt så får man åtminstone betalt. Pengarna är en ganska stor del av motivationen i sådana lägen. Jag har nog även tänkt att gå någon fotbollsrelaterad linje på gymnasiet och därför känns det bra att ha både spelarens och domarens perspektiv med sig.
Annons
Annons

Yara tackas av efter en ungdomsmatch med Ljusdals IF.
Bild: Anders Forselius
Vad är det absolut bästa med att vara fotbollsdomare?
– Jag måste nog säga pengarna. Visst är det jättekul att döma men att få göra det man gillar och samtidigt få betalt känns väldigt bra. Dessutom kan jag fortfarande stanna kvar i sporten genom domarjobbet om min fotbollskarriär inte skulle fungera.
Hur skulle du vilja att spelarna på planen behandlar unga domare eller domare i stort?
– Jag skulle vilja se mer respekt på planen. Det är domaren som dömer och alla inblandade borde acceptera domarens beslut oavsett om det blir "rätt" eller "fel". Det är vårt jobb och om du klagar kan du själv gå domarutbildningen. Att tränare, spelare och publik inte säger emot och låter spelet rulla på är en viktig del i matchen.
Skulle du rekommendera att fler unga personer utbildar sig till domare?
– Ja, det skulle jag verkligen. Trots negativiteten är det ett riktig kul jobb som ger mycket nya erfarenheter. Som nybörjare är det relativt lätt att lära sig grunderna och det är mycket roligt att prova på något nytt om man är intresserad av fotboll. Man får också bra betalt och hittar flera nya vänner.
Iben Strandberg