Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Enkät: Så tycker unga i Ljusdals kommun om valet

Ljusdals-Postens Ung-redaktion ställde två frågor till ett antal ungdomar:

1. Hänger du med i vad som sägs och skrivs i media inför höstens val?

2. Vilken är den viktigaste valfrågan för dig?

Lilja Olovsdotter, 16 år, Ljusdal

1. Ja, det tycker jag att jag gör. Jag har diskuterat kring valet med mina vänner och sett någon debatt i förbifarten. Jag tycker att det känns viktigt att hänga med i dagens politik, så att man sedan kan forma sina egna åsikter på en stabil grund när det blir dags att välja.

2. Jag anser nog att brottsligheten är den viktigaste valfrågan. Det är viktigt att alla känner sig säkra och trygga så att samhället kan hålla ihop.

Lilja Olovsdotter. Foto: Iben Strandberg

Bild: Privat

Hilda Wallström-Lövdahl, 16 år, Ljusdal

Annons

1. Nej, det skulle jag inte påstå. Jag känner att jag aldrig direkt gått in på djupet kring valet i och med att jag inte kommer kunna rösta inom snar framtid. Jag har heller inte lärt mig i skolan eller fört egna studier om vilka partier som står för vad så jag känner mig inte så insatt i frågan.

Annons

2. Sjukvården tycker jag är den viktigaste valfrågan. Det är alldeles för långa köer samt svårt att få hjälp. Även dåliga arbetsförhållanden för anställda och låga löner för mycket jobb.

Hilda Wallström-Lövdahl. Foto: Iben Strandberg

Bild: Privat

Ebba Olofsson, 15 år, Järvsö:

1. Jamen det tycker jag att jag gör. Vi arbetar med politik i skolan just nu, så vi läser mycket på internet om det. Jag vill hänga med så jag vet vad jag ska rösta på inför skolvalet, men också för att få inspiration till vad jag ska rösta i framtiden.

2. Jag tycker sjukvården är en viktig fråga, eftersom sjukvårdens köer är långa och det är många som behöver vård.

Ebba Olofsson, Järvsö. Foto: Frida Flinkfelt

Ella Berglin, 15 år, Järvsö:

1. Nej, inte så mycket. Jag vet en del via skolan och man kan se en del på till exempel tik tok, men annars är jag inte så insatt.

2. Det är svårt, förmodligen miljön, eftersom det är viktigt att värna om djur och natur. Vi måste tänka på framtiden, våra liv hänger ju på det.

Ella Berglin, Järvsö. Foto: Frida Flinkfelt

Annons

Annons

Naruemek Nylen, 17, Färila:

1. Jag hänger tyvärr inte med på vad som sägs och skrivs för att jag är inte intresserad av politik..

2. Viktigaste valfrågan för mig är vad ska vi göra med invandringen.

Naruemek Nylen. Foto: Zein Ayrouta

Felix Tönners, 17, Ljusdal:

1. Jag hänger inte med på vad som sägs för att jag inte får rösta än.

2. Viktigaste valfrågan för mig kan vara skolan eller flyktingpolitiken.

Felix Tönners. Foto: Zein Ayrouta

Hilda Mickelmats, 16 år, Järvsö:

1. Lite koll har jag men hänger inte med helt i allt som sägs och skrivs. Är inte så insatt eftersom att jag inte är myndig och får rösta i valet i höst.

2. Den viktigaste valfrågan för mig är om böndernas framtid. Hur politikerna tänker kring att många bönder och gårdar väljer att lägga ned. Jag bor själv på jordbruk, vilket gör frågan väldigt aktuell för mig. Jag vill att vi ska kunna producera vår egen mat istället för att importera en massa, för Sveriges bästa.

Hilda Mickelmats.

Bild: Privat

Alva Larsson, 16 år, Föne:

Annons

1. Jag hänger med ytterst lite men jag tycker att jag borde vara mer insatt eftersom att det är så viktigt. Jag vet inte riktigt vart jag ska börja för att få bättre koll på politiken. Det känns även svårt att få en allmän bild eftersom det oftast blir partiska åsikter när man pratar med någon om just politik.

Annons

2. Frågor om skolan och jämställdhet är viktiga för mig. Jag tycker att det finns ett bättre sätt att lägga upp skolan på för att alla ska få samma möjligheter till en likvärdig och bra skola var du än bor. Skolans ekonomi skulle kunna bli ett statligt ansvar för att alla skolor ska få samma möjligheter ekonomiskt.

Alva Larsson.

Ludvig Lindqvist, 19 år, Tallåsen/Hudiksvall:

1. Nej jag skulle inte säga att jag aktivt följer det som händer i medierna. Jag är inte så insatt. När det är något jag vill veta så letar jag reda på det.

2. För mig är straffrabatten den viktigaste, den bör tas bort. Jag tycker inte man ska få mindre straff för att man upprepade gånger gjort olagliga saker. Man bör få mer straff istället.

Ludvig Lindqvist. Foto: Tove Jensen

Iben Strandberg, Frida Flinkfelt, Zein Ayrouta, Lovisa Persson, Tove Jensen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan