Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Spårare eller Utmanare – Sigrid, 13, om scoutlivet: "Något att längta till"

Att engagera sig i klubbar och föreningar som ung ger en stora möjligheter att vara med och bidra till en bättre framtid och göra skillnad.

Detta är andra delen i Unga LjP:s serie om engagerade ungdomar. Vi har träffat Gösta, Erik, Rasmus och Sigrid som är scouter.

Sigrid Sjöö, Gösta Sandkvist, Erik Winter, och Rasmus Palm är scouter i Ljusdals scoutkår. På bilden bär de sina scoutskjortor. Foto: Lovisa Persson

Annons

Gösta Sandkvist, 14, Erik Winter, 14, Sigrid Sjöö, 13, och Rasmus Palm, 17, är trogna medlemmar i Ljusdals scoutkår. De alla har varit med länge och tycker att det är jättekul.

– Man har någonting att längta till, säger Sigrid.

Så, vad är egentligen Ljusdals scoutkår? Jo, det är en ideell förening som tillsammans med Hälsinglands övriga scoutkårer är en del av Staffans scoutdistrikt. Här kan du vara medlem från och med åtta år och lära dig massor om friluftsliv, natur, hantverk och mycket annat. De har även en grupp familjescouter där barn från 0 år och föräldrar går tillsammans en dag i månaden.

Läderbiten som håller ihop halsduken kallas Sölja. Ett av hantverken de gjorde på det årliga lägret i sommar. Foto: Lovisa Persson

Annons

Annons

Medlemmarna är indelade i fyra grupper efter ålder och erfarenhet: Spårare, Upptäckare, Äventyrare och Utmanare. Beroende på vilken grupp de tillhör ses de en gång varje eller varannan vecka. Oftast träffas de i klubbens scoutstuga i Måga och gör allt från att se på film till vandringar i skogen.

– Många tänker nog att scouterna bara handlar om vildmark och överlevnad men det är mycket mer än så, säger Erik och kamraterna instämmer.

De alla har varit med sedan de var åtta år men hittade till föreningen på olika sätt. Erik och Rasmus fick höra talas om scouterna via skolan och tyckte direkt att det verkade kul. Gösta berättar att han inte riktigt kommer ihåg hur allt började. Sigrid besökte den årliga “Barnens dag” i Ljusdal, där Ljusdals scoutkår fanns på plats och berättade om föreningen. Hon lockades med, gick på några prova-på-dagar och bestämde sig sedan för att bli medlem.

Den typiska scouthälsningen med tre fingrar som symboliserar tro, hjälpsamhet och att följa scoutlagen. Foto: Lovisa Persson

Intresset för vildmarken och att de har så kul tillsammans driver deras engagemang vidare.

– Det händer nästan alltid någonting, förklarar Rasmus.

Att vara en del av scoutkåren är så himla kul och ger en många vänner för livet, berättar de fyra kamraterna.

Annons

– Det är inte som någonting annat, säger Sigrid.

Det årliga lägret med hela Staffansdistriktet är en av höjdpunkterna. Under lägren brukar de till exempel laga mat utomhus, kolla på film, bada och göra olika aktiviteter.

Annons

För att visa att de genomfört eller uppnått något får de ofta ett märke att sy på scoutskjortan. Foto: Lovisa Persson

Ljusdals scoutkår har varje höst en så kallas “prova-på-kväll” för att fler barn och unga ska lockas till att bli scouter och få se vad det innebär. Du får sedan vara med tre gånger för att känna efter om du vill bli medlem. Skulle du vilja bli medlem finns en webbsida där du kan anmäla dig.

– Det är värt att prova, säger Sigrid.

Inspireras du av deras engagemang? Fundera över vad som skulle intressera dig, ta reda på vilka föreningar som finns nära och hör av dig till någon ansvarig.

Lovisa Persson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan