Annons

Annons

Annons

Annons

Järvsö

Läsartext
Som tack för en föreställning och start för en ny

På terrassen till Barbro “Lill-Babs” Svenssons tidigare hem i Järvsö tog döttrarna Monica, Malin och Kristin emot en tavla som tack för samarbetet kring föreställningen “Vänta inte”.

Detta är en läsartext.

Stående: Monica Svensson, Malin Berghagen, Karin Björk, Jörgen Åberg, Linnea Larsson, Helen Danhard, Erik Larsson, Karin Brorsdotter Larsson och Ann-Marie Brolin Sittande: Kristin Kaspersen och Susanne Björk

Bild: Privat

Annons

Tavlan är ett signerat tryck av den väggmålning på Lill-Babs som finns på Nybo Skola, söder om Järvsö. Publiken som såg föreställningen kunde även se tavlan på scenen då den ingick i scenografin och bilden fanns även med på affischer och programblad. Konstnären är holländaren Tymon de Laat och han sålde tavlan till teaterensemblen, som nu väljer att donera den till Lill-Babs museum.

Annons

Musikteatern “Vänta inte” byggde på 33 av Lill-Babs låtar där handlingen utspelade sig på ett påhittat pensionat i Järvsö. Där möttes hotellgäster med Järvsöbor och det uppstod både kärlek, missförstånd och en del nya insikter. Föreställningen hade totalt tre spelperioder med i stort sett fullsatta hus under 2018, 2019 i Säljesta bygdegård och 2021 på Stenegård i Järvsö.

Annons

Samtidigt som överlämningen av tavlan blev ett avslut av föreställningen “Vänta inte” blev det också ett startskott för den uppföljande musikteater som planeras inför sommaren 2023. Förhoppning om fortsatt samarbete med Lill-Babs museum finns, då föreställningen ska spelas i den närliggande teaterlokalen Träteatern på Stenegård.

Manusarbetet med pjäsen är i full gång och nya låtar ur Lill-Babs låtskatt används för att skapa nya historier och intriger på Järvsö Pensionat. För scenbilden blir densamma, nämligen pensionatets foajé där gäster kommer och går. Pensionatets ägare Helmer blir sambo med stockholmska Helga. En hel del nya gäster vänder upp och ner på på både sina egna och andras sanningar.

Grundidéen är att utgå från låtarna och hämta information till scenerna från texterna. Ingredienserna blir sedan aktuella frågor som uppstår på en turistort som Järvsö där landsbygd möter storstad och det innebär både möjligheter och konflikter. Även frågor av mer allmän karaktär som uppstår när människor möter människor finns med. Målet är att alla ska kunna känna igen sig i någon del, ung som gammal, landsbygdsbo som storstadsbo, bakåtsträvande som framåtblickande.

Annons

På samma vackra terrass där tavlan nu överlämnades gav Barbro Svensson 2017 sitt godkännande för att skapa en föreställning av hennes låtar och med samma entusiasm och nyfikenhet uppmuntrade nu döttrarna att låtskatten får fortsätta att vara byggstenar till en ny musikteater som nästa sommar kommer framföras av bygdens amatörskådisar.

Karin Brorsdotter-Larsson, manus och regi

Susanne Björk, producent och skådespelare

Annons

Annons

Till toppen av sidan