Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Alma, 19, ska göra lumpen som förhörssoldat

När Alma Nilsson, 19, fyllde i formuläret från plikt- och prövningsverket hade hon inte trott att hon skulle bli inkallad till mönstring i Stockholm några månader senare.

– Det kändes väldigt nervöst. Jag skulle åka så långt bort och kände ingen annan som skulle mönstra just där, säger Alma.

Alma Nilsson från Ljusdal ska göra lumpen. I sommar rycker hon in för att utbilda sig till förhörssoldat, Foto: Tove Jensen

Annons

Alma berättar att när hon först anlände till mönstringen kändes det strikt och väldigt ovant, man behövde anmäla sig i porten och det fanns en hel del regler.

Den första tiden gick åt till att göra olika egenskapstester, såsom hörsel- och IQ-test. Det var spännande, man fick lära sig lite nytt om sig själv och det var helt klart något annorlunda.

Den andra dagen hon var där utförde de fystester, hon berättar att det var mycket jobbigt, men kanske inte lika jobbigt som hon föreställt sig.

Annons

Annons

– Efter att ha spenderat lite tid där kändes det absolut bättre. Det blev mer avslappnat och vi hade det trevligt.

Det har hänt mycket på 30 år berättade en av ledarna som var där. Nu förtiden är det inte alls lika strikt som de flesta kanske tror. Det är en rätt avslappnad, men också spännande miljö. Nu finns det till exempel draperier mellan duscharna och sovsalarna är uppdelade.

I år valdes 16 000 ungdomar födda 2003 ut för att mönstra. Från Ljusdals kommun var det 18 killar och 12 tjejer. Foto: Trydells tryckeri

Bild: Pressfoto

När mönstringen var klar fick Alma reda på att hon blivit antagen att gå utbildningen till förhörssoldat, med främsta uppgift är att genomföra underrättelseförhör på ryska.

Den 21 maj i år var Alma iväg på en informationsträff om utbildningen hon snart ska gå. Där fick hon reda på att det är en 11,5 månader lång utbildning. På utbildningen ska de spendera första tiden ute i miljö för att sedan resterande tid studera språk.

– Något som överraskade mig var att de som ska utbilda oss inte bara är från militären, det är många språklektorer och civila utbildare.

– Just nu har jag inte riktigt några planer på att fortsätta med detta efter att utbildningen är klar. Det känns mest som att det bromsar in mina planer på andra utbildningar, men jag tror absolut att det kan bli kul och kommer att kunna vara värt det sen.

Annons

Även om Alma Nilsson ska studera ryska den mesta tiden av utbildningen, så blir det även en del grundutbildning i skogen.

Bild: Jörgen Svendsen

Annons

Alma rekommenderar alla som är nyfikna på försvarsmakten att gå in på befattningsguiden på försvarsmaktens hemsida och kolla in deras olika utbildningar. Hon säger att det finns väldigt många olika utbildningar, och att det säkert finns något för alla som är intresserade.

Tove Jensen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan