Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Karin, 17, lockades in i politiken: "Chans att påverka Sveriges framtid"

Att engagera sig i klubbar och föreningar som ung ger en stora möjligheter att vara med och bidra till en bättre framtid och göra skillnad.

Nu startar Unga LjP en serie om engagerade ungdomar – först ut är moderata politikern Karin Molin.

Karin Molin har valt att engagera sig politiskt i Moderaternas ungdomsförbund. Foto: Lovisa Persson

Annons

Det är både viktigt, lärorikt och kul att känna sig behövd och delaktig. Det kan exempelvis vara att hjälpa till i den lokala fiskeklubben eller fotbollsföreningen eller arbete i ett stort politiskt ungdomsförbund.

Karin Molin fyller 18 år i höst och kommer från Ljusdal. Hon är en ambitiös och målmedveten tjej som gillar att ha många bollar i luften samtidigt.

Karin går andra året på samhällslinjen på Slottegymnasiet. Utöver det tränar och jobbar hon mycket, bland annat som danslärare, receptionist och grupptränare på ett gym. Dessutom räcker Karins tid till att engagera sig politiskt!

Karin berättar att hennes intresse för politik till stor del kommer från familjen. Hon är uppvuxen i en familj med mycket åsikter och det inspirerade henne till att engagera sig. När hon var 14 år träffade hon ordföranden för Muf Gävleborg. Mötet och samtalet väckte många tankar och hon bestämde sig för att gå med i förbundet.

Annons

Annons

– Att bli medlem är enkelt, förklarar Karin.

Så vad är egentligen Muf? Jo, det är en förkortning av Moderata ungdomsförbundet, som är ett liberalkonservativt, politiskt ungdomsförbund kopplat till moderpartiet Moderaterna. Medlemmarna är ungdomar mellan 13 och 30 år som känner att de vill vara med och påverka. De kan till exempel vara med på kampanjer, medlemsmöten, event och utbildningar, men kan också inte göra någonting konkret alls.

Sedan 2020 är Karin Molin andre vice distriktsordförande i Muf Gävleborgs styrelse

Bild: Privat

Varför valde du just det moderata ungdomsförbundet?

– Jag har nog alltid vetat att jag är moderat. Men för att vara säker läste jag på om vad de olika politiska partierna står för, säger Karin.

Till distriktsstämman 2020 fick Karin frågan om hon ville ta platsen som andre vice distriktsordförande i Muf Gävleborgs styrelse. Hon tackade ja och sedan dess har hon haft den rollen.

Som medlem i ett politiskt ungdomsförbund kan du vara med och ge förslag till förbättringar. Det kallas att du skriver en motion som årsmötet sedan röstar för eller emot. Karin berättar om när hon tillsammans med några andra föreslog att sätta upp trygghetskameror på flera offentliga platser för att öka tryggheten i samhället.

Karin vill uppmana andra unga till att engagera sig politiskt.

– Testa på att att vara delaktig och att ha möjligheten till att påverka Sveriges framtid!

Inspireras du av hennes engagemang? Fundera över vad som skulle intressera dig, ta reda på vilka föreningar som finns nära och hör av dig till någon ansvarig.

Lovisa Persson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan