Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Boktips på Tiktok ett sätt att locka unga läsare

Hur kan biblioteket locka fler ungdomar att läsa böcker?

Unga LjP har träffat bibliotekarien Milva Jansson från Färila. Hon riktar sig speciellt till unga och vi har intervjuat henne om trenden Booktok och om hur biblioteket jobbar för ungdomar.

Milva Jansson använder sig av sociala medier för att locka unga till biblioteket.

Bild: Privat

Annons

Milva jobbar med att förbättra biblioteket, lokalerna och för att locka hit fler unga. Hon har jobbat med detta sedan förra sommaren.

– Det var mycket rörelse och många ungdomar här innan pandemin. Då stannade de flesta verksamheter och folk vågade inte gå ut lika mycket, berättar Milva.

Sedan dess har biblioteket försökt dra i gång ungdomsverksamheten och från förra sommaren har de jobbat extra mycket för det.

– Vi har sökt stöd hos statens kulturråd och vill försöka få detta stöd ett år till så vi kan jobba vidare med det.

För att försöka få upp ungas intresse för biblioteket så har Milva ordnat en egen hylla med böcker som trendar på den populära sociala medie-appen Tiktok, under hashtaggen Booktok.

Annons

Tiktok är en av de populäraste sociala medierna i dag, där man kan skrolla bland videoklipp som är allt i från några sekunder långa upp till en minut. Tiktok passar alla åldrar och det finns allt från sport och danser till humor eller böcker.

Annons

I den nya Booktok-hyllan samlar Milva Jansson böcker som Tiktok-användare tipsar om under hashtaggen #booktok.

Bild: Privat

Läs även: Hälsingebibliotek bäst i Sverige – vinner branschpris

Under hashtaggen Booktok tipsar användare om böcker i videoklipp och så visar de ett par olika böcker inom samma genre, till exempel förbjuden kärlek.

– Det är en populär tagg i alla åldrar, allt ifrån 8- eller 10-åringar ända tills man blir för gammal för Tiktok, berättar Milva och skrattar.

Det är mest amerikanska böcker som det tipsas om, oftast de som är populärast just nu eller står högst upp på New York Times Bestseller List.

– Man märker att folk ofta kommer och frågar om böcker som trendar på Tiktok, det finns ett stort intresse eftersom det är så populära böcker. Tyvärr är det inte så många som hittar till vår Booktok-hylla, eftersom den är så pass ny, säger Milva.

Hur gör ni för att nå ut till unga?

– Jag har skaffat Snapchat åt biblioteket där jag lägger upp olika tävlingar, de aktiviteter som händer och så har jag “tisdagstipset” där jag lägger ut boktips varje tisdag, berättar hon.

Det är svårt att nå ut till unga, berättar Milva. Yngre barn nås oftast via föräldrarna som tar med dem till aktiviteter på biblioteket.

Annons

Annons

– Därför har vi kommit på idén med ungdomsöppet första fredagen varje månad. Då kommer vi ha lite roliga aktiviteter och bjuda på fika.

Milva har fått mycket tips av ungdomar, både boktips och vad biblioteket kan göra för att förbättra för unga.

– Och det är lite det vi vill ha, en dialog så vi ska få reda på vilka böcker man gillar och vilka som är “heta” just nu. Ofta kan man tänka att på biblioteket är det bara pensionärer som läser tidningen och att det är lite mossigt, men vi vill nå ut till unga och visa vad biblioteket egentligen är.

Ett hov av taggar och rosor är en av de böcker som det tipsas om på Booktok.

Bild: Privat

Finns det fler sätt att nå ut till unga med läsning?

– Det är viktigt ha det som efterfrågas och det som är populärt. Ofta vill unga läsa på engelska, och det måste vi nog komma i kapp med. Nu i sommar ska vi ha unga sommarjobbare här och det tror vi är en bra grej, eftersom ungdomar nås av andra ungdomar.

– Vi vill visa att böcker är så mycket mer än man tror. Ofta har böcker koppling till mycket annat, till exempel tv-spelet The Witcher. När de släpper ett nytt spel så köps dessa böcker in, och nu har det även gjorts en tv-serie och då ökar intresset för böckerna mer. Vi vill även vara öppna och visa att biblioteket är en plats för alla och en plats för aktuella och personliga böcker som man kan känna igen sig i. Därför har vi skaffat exempelvis regnbågshyllan.

Ditt bästa boktips?

– Det är svårt, jag gillar ungdomsböcker bäst. Jag tycker verkligen att Guldkompassen är en riktigt bra bok, som också nyligen blivit en serie. Det är en ungdomsbok i genren fantasy och har en väldigt spännande story.

Frida B Flinkfelt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan