Allt fler engagerar sig i vegetarianism och antalet alternativ ökar varje dag. Man kan avstå från kött på grund av till exempel religiösa, miljörelaterade, etiska eller hälsoskäl.
Filip beskriver sig själv som pescetarian; någon som avstår från kött men fortfarande äter skaldjur och fisk. Vi frågade varför han bestämde sig för det.
– Mest som en rolig grej. Såg en utmaning på internet som gick ut på att man skulle äta kött medan man tittade på en video om processen innan djuret hamnade på tallriken. Jag kräktes direkt.
Annons
Annons
Han anpassade därefter sin kost och har nu varit pescetarian i snart ett halvår. Det kan vara svårt att förstå var maten kommer ifrån när man inte själv varit inblandad eller är bekant med processen. Man glömmer lätt att maten på tallriken för inte så länge sedan varit en levande varelse med tankar och känslor. Vem är det som bestämmer vilka djur som är värdiga nog att vara husdjur och vilka som bara ska födas upp för slakt?
Filip förklarar att det svåraste med hans val av kost är att äta omkring kompisar då de ibland kan kasta ur sig onödiga kommentarer.
– De kränker ner på en och kallar en fjolla.

Filip Andersson gillar sushi, så därför valde han att bli pescetarian i stället för vegetarian.
Bild: Linda Mankefors
Han uppmuntrar andra att äta mer vegetariskt och tror att många väljer bort alternativet för att de gillar vissa maträtter för mycket. Det finns många goda ersättningar för kött så länge man kryddar rätt, till exempel olika ostar, svamp och soja.
– Jag tänkte att det var bättre att börja ett steg i taget. Istället för att bli vegan direkt börjar jag med att utesluta bara vissa saker, men inte sushi för det älskar jag för mycket.
Loke Bergström