Annons

Annons

Annons

Unga LjP

Fältskytteklubben som ordnar riksmästerskapet

Röamyrans fältskyttegille är en liten förening som ägnar sig åt fältbågskytte, i den vackra naturen i Hälsingland strax utanför Föne.

– Fältbågskytte är att jämföra med jägarnas jaktstig. Man skjuter på tavlor placerade i terrängen, säger ordförande Christian Jensen.

I fältskytte används olika typer av pilbågar, allt från väldigt enkla till mycket avancerade.

Bild: Privat

Annons

Klubben anordnar en hel del tävlingar. I år har de redan nu 5 tävlingar planerade. Anmälan till alla tävlingar är fortfarande öppen.

Tävlingarna, som allihop sker under barmarksperioden, är på internationell nivå. Datumen för alla tävlingar går att hitta på Svenska fältskytteförbundets hemsida.

Föreningen har dessutom tidigare i år fått förfrågan om att anordna riksmästerskap, kallat RM, för detta år, vilket de också gjorde för två år sedan. Klubben tackade ja till förfrågan och är redan i full gång med att planera riksmästerskapet, som ska äga rum den 30-31 juli.

Annons

– Vi är mycket stolta över att få anordna riksmästerskapet igen, speciellt eftersom vi är så få. Det tyder ju på att vi gör det bra, och det gläder oss, säger ordförande Christian Jensen.

Föreningen Röamyrans fältskyttegille arrangerar i sommar riksmästerskap för andra gången.

Bild: Privat

Annons

Han avslöjar också att klubben kommer att ändra sin bana inför RM så det blir en ny lay-out på slingan.

– Lite förnyelse ska det vara. En succé består inte av upprepningar, berättar ordförande.

Klubben har alla sina träningar och tävlingar utomhus, och de skjuter på olika sorters måltavlor. De tränar med allt från stenåldersbågar till det mest moderna och avancerade, allt anpassat efter förmåga förstås. Så kallade stenåldersbågar som ordförande refererar till är den simplaste sorten av bågar. Bågen gjord i trä med enkel sträng och tillhörande träpilar, det som de flesta kanske tänker på när det talas om bågar.

De moderna bågarna ser mycket avancerade ut och det finns en hel del tillbehör för den som vill förbättra precisionen i sin skjutning, till exempel sikten och avtryckarmekanismer. De är även gjorda av mer exklusiva material såsom kolfiber eller dyra aluminiumlegeringar.

Föreningen startades i december 2017 och har mer än fördubblat sitt medlemsantal sedan dess, något som de ser väldigt positivt på.

– Vi är 15 stycken. Vilket vi är väldigt nöjda med då många föreningar tappat stora medlemsskaror under pandemin.

Annons

Röamyrans fältskyttegille har i stället ökat sitt medlemsantal under pandemin.

– Alla som vill får vara med i klubben! Det är bara att ta kontakt via Svenska fältbågskytteförbundets hemsida sfsf-archery.com och ansöka och medlemskap så får man vara med, säger ordförande Christian Jensen.

De välkomnar varmt in fler som vill testa på sporten.

Tove Jensen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan